Prima ediţie a festivalului European Music Open va începe joi, la ora 17, cu un concert de muzică sinagogală şi klezmer oferit de oberkantorul comunităţii evreieşti din Viena, Shmuel Barzilai, unul dintre cei mai apreciaţi cantori din Europa. Concertul va avea loc în Sinagoga Zion şi va avea intrarea liberă.

"Memoria împachetată"

European Music Open este un eveniment organizat în premieră de Primăria Oradea, cu sprijinul tenorului Alexandru Badea, Asociaţiei pentru promovarea turismului din Oradea, Fundaţiei Festivalului International de Teatru scurt, Teatrului Regina Maria, Episcopiei Romano-Catolice de Oradea, Comunităţii Evreilor din Oradea şi Muzeului Ţării Crişurilor.

Tot în prima zi a festivalului, care se va desfăşura între 9 şi 12 iunie, de la ora 19, Muzeul Ţării Crişurilor va fi gazda vernisajului expoziţiei de fotografie "Stand by – Memoria împachetată", semnate de Iosif Kiraly, nume esenţial în arta contemporana românească. "În creaţia sa fotografică, este preocupat de cercetarea relaţiei spaţiu-timp şi de interogarea memoriei", precizează organizatorii. Expoziţia va putea fi vizitată şi după încheierea festivalului până în data de 23 iunie.

Concerte sold-out

European Music Open va continua vineri, de la ora 19, cu concertul de operă Carmina Burana, care va avea loc pe scena Teatrului Regina Maria, sub bagheta maestrului Cristian Mandeal şi este considerat de organizatori "evenimentul muzical al anului".

"Soprana Theodora Varga, de la Opera din Regensburg, Baritonul Marian Pop de la Opera din Kassel şi Tenorul Alessandro Lucciano, artist cu o carieră internaţională în plină ascensiune, vor da viaţă impresionantei creaţii vocal simfonice, alături de orchestra şi corul Filarmonicii Banatul din Timişoara", au precizat aceştia.

Prezenţa Maestrului Cristian Mandeal în Oradea este un eveniment în sine. De peste patru decenii, neîntrerupt, la pupitrul celor mai prestigioase orchestre din ţară şi străinătate, Cristian Mandeal este unul dintre cei mai de seamă reprezentanţi ai şcolii româneşti de dirijat. Biletele pentru concert s-au epuizat.

Concert la orga Bazilicii

Sâmbătă, 11 iunie, ora 14.30, la Bazilica Romano - Catolică, organistul Catedralei "La Madeleine" din Paris, Francois-Henri Houbart şi soprana Elizabeth Vidal, una dintre cele mai renumite cântăreţe de operă ale Franţei, vor oferi publicului un recital în care vor putea fi auzite cele mai frumoase creaţii religioase. Acordurile "Ave Mariei" de Gounod, ale "Fugii" de Johann Sebastian Bach sau ale înălţătorului "Agnus Dei" vor putea fi auzite în interpretarea celor doi mari artişti francezi.

Magia Orgii din Basilica Romano-Catolică va fi revelată publicului de către unul dintre cei mai mari improvizatori contemporani. Elisabeth Vidal si Francois-Henri Houbart vor concerta pentru prima oară în România, intrarea la eveniment fiind liberă.

Dialogul ideilor

Tot în cadrul festivalului, organizatorii le-au pregătit orădenilor o întâlnire deosebită. Sâmbătă, 11 iunie, de la ora 19.30, la Teatrul Regina Maria se va ţine un colocviu al personalităţilor, genumit generic "Întâlnirile de la Oradea".

La colocviu vor participa Ioan Holender, Emil Hurezeanu, Adriana Babeţi, Dan Dediu şi Sever Voinescu. Cei cinci vor avea pe scenă un "dialog al ideilor". "Reuniunea celor cinci personalităţi ale societăţii româneşti contemporane este un fericit prilej pentru a dezbate una din temele cele mai tensionate ale lumii de azi: scindarea societăţii româneşti, ruptura dintre vechi şi nou în cultură, goana după tot ce e noutate, precum şi relaţia pe care o mai avem cu cele socotite vechi", arată organizatorii. Pentru acest eveniment, biletele se găsesc încă la agenţia Teatrului Regina Maria şi pe www.biletmaster.ro

Operă de "rămas bun"

Festivalul se va încheia, triumfal, duminică, 12 iunie, la ora 19:30 pe scena Teatrului Regina Maria cu o Gală de Operă, în cadrul căreia vor putea fi auzite, pentru prima oară, unele dintre cele mai valoroase voci de operă pe plan mondial: Kurt Rydl, Elisabeth Vidal, Sorina Munteanu, care se vor alătura mai tinerilor lor colegi de scenă Alessandro Luciano, Liviu Holender, Crina Vezentan, Ovidiu Ciucuriţă.

"Marşul Triumfal din Aida", "Septetul" din Povestirile lui Hoffmann, "Corul Sclavilor" din Nabucco sau celebrul sextet din "Lucia di Lammermoor" vor întregi programul serii, în care vor putea fi auzite cele mai frumoase arii din repertoriul clasic universal. La pupitrul Orchestrei şi a Corului Filarmonicii Banatul, maestrul Cristian Mandeal. Şi la acest concert, biletele s-au epuizat deja.

Citeşte şi: Oraşul muzicii: În Oradea vor concerta la începutul lunii viitoare câteva dintre cele mai prestigioase nume ale muzicii europene