România a înregistrat cea mai mare creştere a Produsului Intern Brut (PIB) din Uniunea Europeană în primul trimestru din 2017, comparativ cu trimestrul anterior şi cu aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit unui raport publicat joi de Eurostat. Creşterea s-a înregistrat pe baza stimulării consumului, ceea ce a condus la o creştere a importurilor. Adică consumăm ceea ce produc alţii, comentează agenţia de ştiri Mediafax.

Conform Eurostat, în primele 3 luni din 2017 faţă de aceeaşi perioadă din 2016, România a înregistrat o creştere a PIB-ului de 5,6%, fiind urmată de Slovenia (5%), Letonia şi Estonia (4%).

Comparativ cu trimestrul anterior, în primul trimestru de anul acesta, România a avut cea mai mare creştere economică dintre statele membre ale Uniunii Europene, de 1,7%, fiind urmată de Letonia (1,6%), Slovenia (1,5%) şi Lituania (1,4%), în timp ce Marea Britanie (0,2%) a raportat cea mai mică creştere.

Experţi citaţi de agenţia de ştiri Mediafax afirmă, însă, că nu ar trebui să fim foarte entuziasmaţi în legătură cu cifrele.

"Cred că este bine că avem creştere de venituri, dar este periculos să ne lăsăm ameţiţi de creşterile acestea şi să considerăm că sunt garantate şi vor merge la nesfârşit. Este o mişcare riscantă să creşti întâi salariile şi apoi să aştepţi să crească producţia. Oricând tendinţa se poate inversa şi te poţi trezi că nu ai de unde să plăteşti aceste salarii. În 2008 au crescut salariile într-o veselie, inclusiv 50% la Educaţie, cum a decis Parlamentul, apoi s-au trezit că nu au de unde să plătească. Miliarde de euro care sunt câştigate în Justiţie de către profesori şi care afectează bugetul de stat de ani de zile. Au fost eşalonate la plată şi grevează şi azi bugetul", a spus Aurelian Dochia, analist economic.

"Conform ultimelor date ale INS, motorul creşterii economice a fost consumul alături de industrie. De fapt, este vorba despre industria auto şi component auto. Nu facem avioane sau rachete şi le exportăm. Facem cablaje, tricotaje, volane, airbaguri. E clar că acum consumăm ceea ce produc alţii. Dacă ai făcut totul ca să nu mai produci nimic, acesta este rezultatul. În momentul în care ai considerat că importurile sunt mai profitabile decât producţia internă, acesta este rezultatul. Inclusiv la produsele agro-alimentare. Este rezultatul unei politici", a precizat Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).