Codul de procedură civilă intrat în vigoare în 2013 prevede, pentru prima dată, o procedură rapidă, clară și coerentă prin care se poate obține evacuarea persoanelor care locuiesc fără drept într-un imobil. Conform codului, procedura se aplică în litigiile privind evacuarea din imobilele folosite sau, după caz, ocupate fără drept de către foştii locatari sau alte persoane.

Procedura specială nu este obligatorie, putând fi ales și un proces clasic, iar derularea procedurii speciale nu aduce nicio atingere drepturilor locatorului sau proprietarului la plata chiriei sau arendei, la plata de despăgubiri şi nici altor drepturi născute în temeiul contractului sau al legii.

Cererile de evacuare sunt de competenţa judecătoriei în circumscripţia căreia se află situat imobilul ocupat fără drept ori, după caz, închiriat sau arendat, chiar dacă locatarul a părăsit imobilul sau contractul a încetat. Locatarul şi ocupantul imobilului sunt socotiţi ca având domiciliul lor obligatoriu la imobilul pe care îl ocupă fără niciun drept. Dacă imobilul este închis, toate notificările, citaţiile şi celelalte acte de procedură emise potrivit dispoziţiilor prezentului titlu vor fi afişate la uşa imobilului.

Înainte de a se adresa instanței, proprietarul trebuie să notifice persoana care ocupă imobilul fără drept. Dacă aceasta a părăsit imobilul, locatorul sau proprietarul poate intra în posesia acestuia, de drept, fără nicio procedură judiciară de evacuare.

Dacă persoana nu a părăsit imobilul, cererea de evacuare se judecă de urgenţă, în camera de consiliu, cu dezbateri sumare. Ocupantul imobilului nu poate invoca nicio datorie pe care proprietarul ar avea-o față de el pentru a rămâne în imobil. Hotărârea de evacuare este executorie şi poate fi atacată numai cu apel în termen de 5 zile. 
Iată, așadar, că România, spre deosebire de alte state europene, are o procedură rapidă și eficientă prin care proprietarii pot intra în posesia imobilelor ocupate abuziv de diverse persoane.

Trebuie precizat și faptul că, în cazul executării silite a unui imobil, cei care locuiesc acolo nu pot fi evacuați iarna, respectiv în perioada 1 decembrie - 1 martie. Această interdicție nu se aplică, însă, în cazul evacuării persoanelor care ocupă abuziv, fără niciun titlu, o locuinţă.
 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!