Pandemia de coronavirus i-a ţinut pe toţi departe de aproape orice activitate, tocmai când vremea devenea prielnică pentru ieşiri în natură şi pentru tot soiul de sporturi în aer liber. 

De la jumătatea acestei luni, însă, bihorenii sunt liberi să se întoarcă în zonele pitoreşti ale judeţului, unde îi aşteaptă noi circuite de drumeţii, ghizi pregătiţi să-i îndrume spre sporturi de aventură, dar şi noi reguli pe care trebuie să le respecte pentru a se întoarce sănătoşi acasă.

Circuit nou

Odată cu trecerea de la starea de urgenţă la starea de alertă, românii pot ieşi, inclusiv în afara localităţilor, pentru a practica mai multe sporturi în aer liber, cu participarea a cel mult trei persoane. Autorităţile au permis ca numărul să fie mai mare doar cu o condiţie: toate persoanele din acel grup să facă parte dintr-o familie şi să locuiască împreună.

Printre activităţile permise se numără şi drumeţiile pe circuitele din zonele pitoreşti ale judeţului Bihor, cele mai multe dintre ele fiind curăţate şi marcate din nou de salvamontişti în perioada stării de urgenţă. "Cele mai frumoase circuite sunt în zona muntoasă. Mă refer la Stâna de Vale, Vârtop, Padiş, Vadu Crişului, Şuncuiuş, Coada Lacului, Roşia. Chiar joi am deschis circuitul «Cetăţile Rădesei», închis din 2017, dar preferat de turişti datorită frumuseţii sale", spune Pinter Istvan, şeful Serviciului Salvamont-Salvaspeo Bihor.

Un alt traseu la care au lucrat salvamontiştii bihoreni săptămâna trecută, punând indicatoare noi şi vopsind din nou marcajele, este "Poiana - Cascada Sfânta Treime - Băiţa". Acesta începe din satul Poiana, are o lungime de 19 kilometri şi merge paralel cu râul Crişul Negru spre izvor. La mijlocul traseului, drumeţii se pot odihni poalele cascadei Sfânta Treime (foto).

Drumeţii în siguranţă 

Aventura, deloc costisitoare, trebuie să fie planificată din timp, iar drumeţii să aibă cu ei măşti, pe care să le pună atunci când se intersectează cu persoane străine. "Atunci când merg în drumeţie trebuie să aibă telefoanele încărcate şi recomand şi descărcarea aplicaţiei Apel 112, pentru a fi detectaţi cât mai repede, în caz că se rătăcesc", spune Pinter Istvan (foto).

Noi reguli trebuie să respecte şi ei, cei care intervin la nevoie. "Am primit mai multe sfaturi de la domnul doctor Hadrian Borcea (n.r. - şeful UPU SMURD Bihor) şi primul pe care trebuie să-l aplicăm atunci când ajungem la o victimă este să-i punem o mască şi apoi să măsurăm temperatura", explică şeful Salvamont Bihor.

Ciclism prin păduri

Un alt sport care poate fi practicat din nou este ciclismul, cu mulţi adepţi în Bihor. Un traseu de neratat este "Stâna de vale - Vârful Poieni", lung de 14 kilometri, care porneşte de la Hotelul Iadolina, continuă pe drumul asfaltat ce duce la Izvorul Minunilor, apoi urmează trecerea la un drum forestier, marcat cu o bandă roşie, şi sfârşeşte cu drumul de pământ ce urcă până în Vârful Poieni. Aventura cu bicicleta durează circa 4 ore şi jumătate şi este recomandată numai pentru cicliştii cu experienţă.

Un traseu ce poate fi parcurs atât cu bicicleta, cât şi pe jos, este al "Săritorii ieduţului", denumirea fiind inspirată de cea a cascadei (foto) de 10 metri înălţime, cu acelaşi nume, care poate fi văzută în timpul plimbării. Traseul are o lungime de 7,5 kilometri, putând fi parcurs în aproximativ două ore.

Invitaţie pe via ferrata 

Pe lista sporturilor permise se numără şi via ferrata, căţărarea pe trasee stâncoase, care se poate practica pe mai multe trasee din Bihor. Unul dintre ele se află în Şuncuiuş, pe drumul de acces către Peştera Unguru Mare (foto). Traseul, lung de 150 de metri, a fost realizat de clubul Cassio Montana.

"Via ferrata a îndeplinit distanţarea socială dintotdeauna, pentru că cei care urcă trebuie să păstreze o distanţă între ei", spune Sebastian Lascu, vicepreşedintele clubului Cassio Montana. Turele de via ferrata au rămas la acelaşi preţ ca anul precedent: 90 lei pentru cei care au nevoie de ghidaj şi echipament, respectiv 15 lei pentru cei experimentaţi, care se pot descurca fără ajutor şi deţin echipament propriu. "În cel mai scurt timp vom deschide şi un nou circuit, aproape de celălalt, care va fi prevăzut şi cu un pod indian şi va fi ceva mai dificil", anunţă Lascu.

Aventură în Vadu Crişului

Printre ofertele disponibile se numără şi activităţile organizate de Master Adventure din Vadu Crişului, cea mai mare firmă de sporturi outdoor din judeţ. Bihorenii sunt aşteptaţi la ture de rafting, tir cu arcul, via ferrata, caiac, drumeţie şi ciclism.

"La rafting, de acum vor intra doar două persoane în barca mare împreună cu un ghid. De asemenea, vom dezinfecta cu biocide costumele de neopren, ceea ce făceam şi până acum, dar le vom lăsa două sau trei zile nefolosite, la uscat", spune Remus Dan, unul dintre proprietarii Master Adventure.

O tură de rafting costă 120 lei pe persoană, via ferrata 80 lei, iar celelalte activităţi, câte 50 lei. "Din păcate, imaginea zonei Vadu Crişului a avut de suferit de când colonia de romi a intrat în carantină, însă ei sunt foarte departe de noi, pe cealaltă parte a Crişului", spune Remus.

Restricţiile privind numărul de persoane care pot participa la astfel de activităţi de aventură outdoor îi face pe unii organizatori să mai aştepte. "Dacă aş începe acum cu doar două persoane, ar trebui să cresc preţurile, pentru că nu ar fi avantajos, dar nu vreau asta", spune Gabriel Bonaciu, de la agenţia de turism Aventura Trekking.

Relaxare peste noapte

Pentru cei care doresc să îşi petreacă şi noaptea departe de casă, câteva pensiuni şi-au redeschis porţile, impunând totodată noi reguli de igienă. Una dintre ele este Pensiunea Gradia (foto), din Şuncuiuş. "Am făcut dezinfecţia în pensiune, iar pentru ca turiştii să fie cât mai siguri, am pus şi clor în sticluţe mai mici în grupurile sanitare. Servirea se face numai de la bar sau în regim de catering", explică Sebastian Lascu, administratorul pensiunii. Costul pentru două persoane este de 200 lei pe noapte, cu mic dejun inclus.

Doritorii se pot relaxa ca în natură inclusiv în Oradea. Pe strada Gheorghe Doja, de exemplu, a fost deschis Zen Garden (foto), un spaţiu cu două cabane mici în formă de corturi. Atracţia locului este un ciubăr folosit pe post de jacuzzi, în care de acum vor intra numai două persoane.

"Pe lângă dezinfectarea fiecărei cabane, vom dezinfecta ciubărul după fiecare folosire şi vom schimba apa", zice proprietarul Daniel Socaciu. O noapte petrecută la Zen Garden costă între 100 şi 300 de lei.

Aşadar, chiar şi în pandemie, bihorenii pot să se bucure de activităţi recreative, între frumuseţile naturii. Doar că, de acum înainte, trebuie să o facă respectând mai multe reguli, pentru binele tuturor...


ÎN STAND BY
Pe când la aquapark?

Chiar dacă pensiunile şi hotelurile au primit undă verde pentru redeschidere, cu reguli stricte de igienă şi servire doar în cameră, Guvernul nu a emis deocamdată reglementări clare pentru întregul sector turistic, aşadar piscinele, aquapark-urile, restaurantele şi terasele au rămas în continuare închise. Premierul Ludovic Orban anunţa că măsuri pentru sistemul turistic se vor lua abia după 1 iunie, când s-ar putea da startul sezonului estival.

Fără viaţă este deocamdată şi staţiunea Băile Felix, una dintre cele mai cunoscute din România, ale cărei atracţii principale sunt piscinele cu apă termală. Totuşi, pe 20 mai, Complexul President a anunţat că hotelul a fost deschis, fără zona de aquapark, însă clienţii pot avea parte de activităţi recreative, cum ar fi plajă pe şezlonguri aşezate la distanţă unele de altele, fotbal şi diverse servicii de îngrijire şi relaxare la centrul SPA al hotelului.