Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor a anunţat, miercuri, că proba la matematică a Evaluării Naţionale s-a derulat fără incidente, iar toţi cei 4.707 candidaţi care s-au prezentat la examene au avut acces în săli, neprezentând simptome de Covid-19.

Mulţi absenţi

Este interesant însă numărul mare al tinerilor care au absentat: aproape 600. Mai precis, din cei 5.303 elevi înscrişi la Evaluarea Naţională, 596 nu s-au prezentat miercuri la probă. Prezenţa de 89% la examen este similară cu cea de luni, când a avut loc proba la limba română. Atunci, numărul mare de absenţi a pus Bihorul pe locul 3 în ţară, în clasamentul neparticipării la examen.

"Dintre cei prezenţi, 3.808 au suţinut proba în limba română, 875 în limba maghiară, 15 limba slovacă, respectiv 9 în limba germană. Nu s-au înregistrat candidaţi cu temperatura peste maximumul admis. Nu a fost eliminat nici un candidat", a transmis Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor.

IŞJ a mai precizat că, din totalul elevilor înscrişi la Evaluarea Naţională, trei sunt în izolare la domiciliu şi unul este spitalizat, aşa că vor susţine probele în sesiunea specială, care va începe pe 29 iunie.

Joi, elevii care au învăţat în anii de gimnaziu în limba maternă vor susţine examenul la această disciplină.

Note anonimizate

Primele rezultate ale Evaluării Naţionale vor fi afişate luni, 22 iunie, până la ora 14.

O noutate este că Ministerul Educaţiei va anonimiza numele elevilor. Fiecare candidat a primit, miercuri, la ieşirea din examen, un cod unic, cu care se va identifica pe listele cu rezultate, care vor fi afişate la şcoli şi pe site-ul dedicat Evaluării Naţionale.

"În conformitate cu prevederile art.5 şi ale art.6 din Regulamentul UE 2016/679 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecţia datelor - RGPD), precum şi cu solicitarea Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, Ministerul Educaţiei şi Cercetării va publica rezultatele elevilor obţinute în urma susţinerii examenelor naţionale cu anonimizarea numelui şi a prenumelui. Este prima dată de la intrarea în vigoare a RGPD când notele/rezultatele candidaţilor vor fi afişate astfel", se arată într-un comunicat al Ministerului Educaţiei.