Absolvenţii de gimnaziu au susținut marți prima probă a examenului de Evaluare Naţională, la Limba și Literatura Română, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor anunţând că au fost prezenți peste 4.400 de candidaţi.

Examenul a început la ora 9, iar elevii au avut la dispoziţie două ore pentru rezolvarea subiectelor. 

"Nu au fost semnalate probleme. Niciun elev nu a fost eliminat la această probă", a precizat pentru BIHOREANUL purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, Florin Negruţiu.

Potrivit acestuia, în Bihor, la această probă au fost prezenți 4.408 candidați, din numărul de 4.824 de candidați înscriși.

De asemenea, niciun elev bihorean nu a susținut examenul cu subiecte de rezervă. Subiectul de rezervă se dă atunci când un elev întârzie din cauza unei situații excepționale (inundații, accident de mașină ș.a.). În aceste situații, elevul se prezintă la școală în aceeași zi și primește un subiect de rezervă, altul decât cel primit anterior de colegii săi.

La nivelul judeţului Bihor au fost constituite 41 de centre de examen.

În acest an, toate lucrările, inclusiv cele de marţi, sunt scanate în clasă şi corectate pe platforma digitalizată (foto jos).

Profesorii asistenţi sunt cei care scanează lucrarea în prezenţa elevilor şi o vor verifica.

La proba scrisă de marţi, candidaţii au avut de rezolvat cerinţe bazate pe două texte suport. Unul a fost un extras din "Cireşanii", de Constantin Chiriţă, şi celălalt din "Portret", de Cella Delavrancea.

La subiectul II elevii au avut de scris o caracterizare de personaj din romanul "Cireşarii".

Joi, pe 27 iunie, va avea loc proba scrisă la matematică, iar vineri (28 iunie) cea la limba şi literatura maternă.

Primele rezultate se vor afişa pe data de 3 iulie 2024 până la ora 14:00, iar rezultatele finale, după contestații, pe data de 9 iulie.

La fiecare probă, elevii primesc un cod individual, în baza căruia îşi vor putea afla notele, comunicarea rezultatelor făcându-se anonimizat.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!