Șeful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, s-ar fi aflat la bordul unui avion care s-a prăbușit miercuri lângă Moscova. Toți cei 10 pasageri au murit, au anunțat autoritățile ruse.

Potrivit publicației Libertatea.ro, Rusia a anunțat, prin agenția de stat Tass, că Evgheni Prigojin, fondatorul grupării paramilitare Wagner, se afla la bordul unui avion Embraer care s-a prăbușit în regiunea Tver, în apropiere de Moscova.

La bord se aflau zece oameni, iar toți au murit, anunțase anterior și Ministerul pentru Situații de Urgență din Rusia.

De asemenea, Rosaviatsia, autoritatea rusă pentru aviație, a transmis că: „A fost deschisă o investigație în privința incidentului aviatic care s-a petrecut în această seară în regiunea Tver. Potrivit listei de pasageri, printre ei apare numele și prenumele lui Evgheni Prigojin”, arată publicația britanică The Independent. 

Nu se știe, însă, cu certitudine dacă liderul Wagner se afla sau nu la bordul acelei aeronave private. 

Potrivit presei ruse, citate de Libertatea.ro, aeronava a fost în aer mai puțin de jumătate de oră înainte de prăbușire. Aeronava decolase de pe aeroportul Șeremetievo din Moscova și se îndrepta spre Sankt Petersburg. La bord se aflau șapte pasageri și trei piloți.

Localnicii au auzit două bubuituri înainte de accident și au văzut două urme pe cer, transmite și canalul de Telegram, Gray Zone, care anterior a înaintat ipoteza, neconfirmată oficial, că aeronava a fost doborâtă de sistemul de apărare antiaeriană.

Înainte un puternic aliat al lui Vladimir Putin, Evgheni Prigojin a condus o rebeliune militară în luna iunie a acestui an, ocupând unele zone din Rusia și pornind spre Moscova. După doar o zi, militarii Wagner au renunțat la rebeliune, Prigojin susținând că n-a vrut vărsare de sânge.

Liderul de la Kremlin a caracterizat gestul lui Prigojin și al oamenilor lui drept „trădare”.

Potrivit G4Media.ro, dosarul penal deschis împotriva lui Prigojin în timpul revoltei a fost închis, iar mercenarii Wagner au călătorit în Belarus în baza unui acord cu Alexander Lukașenko. Cu toate acestea, Prigojin a continuat să își petreacă o mare parte din timp în Rusia. Pe 21 august, a apărut un videoclip cu Prigojin, în care acesta a declarat că se află în Africa și a anunțat recrutarea de noi mercenari.

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!