Evreii deportați din Oradea acum 79 de ani în direcția lagărelor naziste au fost comemorați joi printr-un Marș al Memoriei, desfășurat prin traficul intens al orașului. Manifestația a pornit de la Sinagoga Mare de pe strada Mihai Viteazul și s-a încheiat la Memorialul Eva Heyman din Parcul Bălcescu, locul de unde au plecat trenurile morții în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Aflat la cea de-a doua ediţie, evenimentul a adunat zeci de participanţi, printre care elevi, studenţi şi membri ai comunităţii evreieşti din Oradea.

În ciuda grevei generale din educaţie, pornite luni, au participat la eveniment în jur de 70 de elevi, alături de profesorii însoţitori, de la Liceul de Arte, Liceul Teoretic "Aurel Lazăr", Liceul Teoretic "Ady Endre", Liceul Teologic Penticostal "Betel" şi Colegiul Naţional "Emanuil Gojdu".

Să țineți minte...

Evenimentul a început la ora 12, când participanţilor adunaţi în Sinagogă le-a vorbit despre însemnătatea acestei comemorări Felix Koppelmann (foto), preşedintele Comunităţii Evreilor din Oradea.

Felix Koppelmann

„Acum 79 de ani, în aceste zile, între 25 mai şi 6 iunie, în zona unde suntem acum şi în împrejurimi au fost ghetoizaţi peste 33.000 de evrei. În două săptămâni aceştia au fost încărcaţi în trenurile morţii şi trimişi în lagăre. Memoria lor o păstrăm, iar scopul evenimentului de azi este de a arăta ce s-a întâmplat acum 79 de ani. Misiunea dumneavoastră este de a ţine minte că aţi participat la acest trist eveniment, iar evreii care au marcat comunitatea din Oradea să vadă că nu au fost uitaţi”, le-a spus Koppelmann celor prezenți.

La rândul ei, Diana Iancu, unul dintre organizatorii evenimentului, le-a mulţumit participanţilor că s-au alăturat Marşului Memoriei, pe care l-a descris ca o "acţiune de conştientizare a răului absolut promovat de un regim totalitar şi o acţiune de comemorare a evreilor orădeni a căror deportare spre lagărele naziste a început chiar în ziua de 25 mai 1944", adăugând că "este esenţial să cunoaştem ororile din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când populaţia evreiască a fost în mod sistematic şi organizat suprimată".

Marșul Memoriei

A urmat un moment emoţionat, când doi elevi de la Liceul de Arte au interpretat la clape şi flaut o melodie de pe coloana sonoră a filmului "Lista lui Schindler" (video jos)

Lansată în 1993 şi regizată de Steven Spielberg, după romanul omonim scris de Thomas Keneally, pelicula spune povestea industriaşului german Oskar Schindler care a reuşit să salveze de la moarte nu mai puţin de 1.000 de evrei, angajându-i în fabrica sa în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

După cele câteva minute în care cei prezenți în Sinagogă păreau să reflecteze la momentele cumplite prin care au trecut evreii în acele timpuri, toată lumea a ieşit în curtea Sinagogii, la Monumentul Holocaustului din Oradea, în faţa căruia prim rabinul Comunităţii Evreilor din oraș, Shraya Kav, a rostit o rugăciune, la sfârşitul căreia a fost păstrat un moment de reculegere.

Evreii Oradiei

Elevii prezenţi au primit apoi o pancartă cu "Marşul Memoriei", pe care au dus-o pe traseul Sinagoga Ortodoxă - Strada Evreilor Deportaţi - Parcul Nicolae Bălcescu, unde s-au oprit în faţa Memorialul Eva Heyman, ridicat în amintirea micuţei evreice din Oradea care a ţinut un jurnal din ghetoul din oraş, pentru ca apoi să piară la Auschwitz.

Marșul Memoriei

„Acum fix 79 de ani, din locul în care ne aflăm astăzi, evreii din ghetoul din Oradea erau deportaţi spre Auschwitz. Aici era o gară (n.r. în locul parcului Nicolae Bălcescu) şi de aici erau deportaţi. Trebuie să ne gândim care a fost impactul acestui dezastru demografic, pentru că trebuie să înţelegem că în Oradea evreii erau un stâlp de clasă înaltă. Aveau foarte multe prăvălii, foarte multe clădiri. Dacă mergem spre centru, vedem că majoritatea clădirilor sunt ridicate de către orădenii evrei, care au contribuit la bogăţia noastră arhitectonică, care au ridicat oraşul şi care şi-au găsit, mulţi dintre ei, sfârşitul în trenurile care au plecat de aici. Trebuie să înţelegem dezastrul, dar nu doar din perspectiva trecutului, ci şi prin faptul că el foarte uşor se poate repeta. Haideţi să fim noi diferenţa. Haideţi să evoluăm ca umanitate şi să fim mai buni!”, a fost îndemnul lui Alexandru (foto), elev al Liceului "Aurel Lazăr", din fața monumentului micuței Eva Heyman.

Marșul memoriei

După alte câteva discursuri au fost citite câteva însemnări din jurnalul Evei Heyman, pentru a exemplifica suferinţele prin care au trecut atunci evreii, iar mai apoi persoanele prezente la eveniment au depus flori pe soclul monumentului.

Şi în acest an, evenimentul a fost organizat de MŢC împreună cu Comunitatea Evreilor din Oradea, Consiliul Judeţean Bihor, Primăria Oradea şi Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Bihor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!