Membrii comunităţii evreieşti se pregătesc de Purim, adică tradiţionala sărbătoare a bucuriei. În anul iudaic 5770, adică 2010, sărbătorea începe de sâmbătă, la ora 19, cu citirea Cărţii Esterei la sinagoga mică, din strada Mihai Viteazul.

Duminică, se va face din nou citirea Cărţii, de la ora 10. De la ora 16, comunitatea evreiască organizează tradiţionalul carnaval de Purim, în sala festivă a Centrului Comunitar Evreiesc JCC Oradea.

În tradiţia evreiască, cu ocazia acestei sărbători se oferă cadouri simbolice între cei apropiaţi şi daruri celor săraci, se pun în scenă piese şi se cântă.

Sărbătoarea de Purim marchează un eveniment fericit din istoria şi religia poporului evreu. În urmă cu 2300 de ani, evreii ameninţaţi cu exterminarea în timpul Imperiului Persan au fost eliberaţi în mod miraculos.

Regina Estera se rugase pentru ca aceştia să fie salvaţi de la exterminarea pregătită de Haman, unul dintre sfetnicii regelui. De aceea, sărbătoarea este cunoscută ca fiind cea a bucuriei şi a veseliei, iar ceremoniile se întind pe durata a două zile.