Fost ministru al Sănătăţii în perioada 2009-2011, senatorul UDMR Cseke Attila le-a cerut, joi, părinţilor să-şi vaccineze copiii până la vârsta de 18 luni cu cele 6 vaccinuri prevăzute în Programul Naţional de Imunizare.

"Fac un apel călduros şi ferm către părinţi de a respecta calendarul Programul Naţional de Imunizare. Nu m-am prea exprimat în ultimii 4 ani pe teme de sănătate, de când nu mai sunt ministru, însă am văzut că s-a creat un fenomen care se răspândeşte în România", a declarat Cseke, într-o conferinţă de presă.

Senatorul UDMR se referă la faptul că tot mai mulţi părinţi refuză să-şi vaccineze copiii. "Un studiu al Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP), pe 2014, arată că a crescut cu câteva procente numărul celor care indică refuzul drept motiv al nevaccinării. Asta din cauza unor campanii pe care eu le consider, şi îmi asum această expresie, vrăjtorii iresponsabile. A te juca cu viitorul copilului tău nu este un lucru responsabil", a spus Cseke Attila.

Fostul ministru al Sănătăţii a declarat că el crede în ştiinţă şi în medicină "cu bune şi cu rele" şi, drept urmare, "eu în mod cert îmi voi vaccina copilul cu toate vaccinurile prevăzute în Programul Naţional de Imunizare".

Acestea sunt ROR (rujeolă, oreion, rubeolă), DTPA (difterie tetanos-pertusis), VPI (împotriva paraliziei de copii), HIP (antihaemophilus influenzae tip B), vaccinul împotriva hepatitei B şi BCG (vaccinul antituberculos).  

Senatorul UDMR a atras atenţia asupra faptului că nevaccinarea poate duce la apariţia unor boli grave, precum şi la izbucnirea unor epidemii. "Specialiştii arată că 95% dintre copii trebuie să fie vaccinaţi ca să nu izbucnească o epidemie. Or, din ceea ce am văzut în studiul INSP, doar la vaccinarea BCG suntem la peste 95%, la toate celelalte suntem sub acest procent de siguranţă".

În fine, UDMR-istul consideră că autorităţile trebuie să pună accent pe conştientizarea şi informarea părinţilor asupra necesităţii vaccinurilor. "O să-mi spuneţi că nu toate se găsesc tot timpul. E adevărat. Dar asta nu înseamnă că, dacă nu le putem primi la termen, nu mai vaccinăm copiii", a declarat Cseke.

Citiţi pe aceeaşi temă şi articolul "Protecţie pe sărite: În plină campanie anti-vaccinuri, statul nu le asigură nici pe cele gratuite"