Tribunalul Braşov s-a pronunţat în cazul procesului deschis de ex-procurorul Alexandru Lele împotriva Statului Român, în care solicita daune morale pentru perioada de 6 ani în care a fost suspendat şi purtat inutil prin tribunale pentru un dosar în care a fost acuzat de fapte de corupţie.

În urma dezbaterilor, magistraţii Tribunalului Braşov au admis, în parte, acţiunea lui Lele, şi au obligat Statul Român, prin Direcţia Generală a Finanţelor Publice Bihor, să plătească fostului procuror echivalentul în lei la data plăţii a sumei de 500.000 euro, reprezentând daune morale, despăgubiri materiale de 70.000 lei şi cheltuieli de judecată în sumă de 7858,71 lei.

Decizia Tribunalului Braşov nu este definitivă.

Procurorul orădean Alexandru Lele a fost suspendat din funcţie prin ordin al ministrului Justiţiei în anul 2002. El a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, favorizarea infractorului, fals intelectual şi reţinere sau distrugere de înscrisuri, fiind denunţat de mai mulţi oameni de afaceri că ar fi pretins şpăgi pentru muşamalizarea unor dosare.

Potrivit rechizitoriului, în perioada 1999-2001, Lele ar fi contribuit la favorizarea unor infractori pe care, în calitate de procuror, îi cerceta în dosare penale. În unele dintre cazuri, acţiunile sale ar fi fost determinate de pretinderea şi primirea unor sume de bani. Rechizitoriul susţinea că Alexandru Florian Lele ar fi păstrat timp de peste cinci ani, fără să-l fi luat în lucru, un dosar în care două persoane erau cercetate pentru fals şi uz de fals, infracţiuni săvârşite cu ocazia înmatriculării nelegale a unor autoturisme.

Din anul 2002 până în 2005, procesul procurorului orădean a fost mutat de la Oradea la Suceava, apoi la Alba Iulia, iar un an mai târziu, printr-o decizie penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, cazul a fost restituit la Parchetul Înaltei Curţi pentru neregularitatea actului de sesizare, rechizitoriul întocmit pe numele magistratului fiind confirmat de către procurorul general adjunct al României şi nu de către procurorul general.

Instanţa a aplicat în cazul procurorului Alexandru Lele aceeaşi dispoziţie dată de judecătorii instanţei supreme în dosarul Flota, care au constatat că lipseşte semnătura procurorului-şef al DNA de pe rechizitoriul prin care au fost deferiţi Justiţiei Traian Băsescu şi alţii.

Ulterior, Lele a primit soluţii de scoatere de sub urmărire penală atât de la DNA, cât şi de la Parchetul Înaltei Curţi iar pe 28 ianuarie 2008, Consiliul Superior al Magistraturii a decis repunerea lui în funcţie.

Doi ani mai târziu, pe 28 decembrie 2010, Alexandru Lele s-a pensionat iar în prezent activează ca avocat specializat în drept penal.