Unul dintre obiectivele urmărite cu insistenţă în ultimii doi ani de Muzeul Ţării Crişurilor - Complex Muzeal a fost acela de a fi cât mai prezent în spaţiul public şi de a intra în conştiinţa orădenilor. Deschiderea spre oameni, ieşirea dintre zidurile clădirilor care adăpostesc muzee, astfel încât patrimoniul instituţiei să fie cât mai cunoscut, ar trebui să fie o coordonată esenţială a oricărui aşezământ cultural de acest fel. 

Instituţie fanion a culturii orădene, bihorene şi îndrăznim să spunem chiar naţionale, Muzeul Ţării Crişurilor doreşte stabilirea unor racorduri cât mai consistente cu cei care doresc să-i treacă pragul, iar pe cei care nu s-au gândit încă la acest lucru îi invităm să nu ezite să ne caute. În paralel, intenţia noastră este aceea de a face din muzeul orădean o instituţie respectată în plan regional central european şi nu numai.

Întrucât muzeul nostru şi-a redeschis porţile în noua locaţie, împreună cu colegii mei facem demersuri constante de a-l face cât mai prezent şi vizibil în peisajul local, de a reconstrui o instituţie pentru şi printre oameni.

Tocmai de aceea, în această vară, Muzeul Ţării Crişurilor s-a plasat, credem noi, în centrul vieţii culturale bihorene datorită proiectului estival intitulat "Tipografia de Idei". Între 27 iulie şi 10 septembrie, acest demers de mare anvergură a adus laolaltă peste 50 de evenimente culturale de excepţie, transformând parcul muzeului într-un spaţiu care a adus comunitatea bihoreană împreună. 

Participanţii la conferinţe, lansări de carte, proiecţii de film, ateliere pentru copii, spectacole de teatru şi concerte, care au explorat aspecte variate ale culturii şi patrimoniului cultural, au avut privilegiul să întâlnească personalităţi marcante din mai multe domenii. Am avut alături intelectuali de prestigiu, personalităţi culturale de primă mână, muzicieni de clasă, dar şi campioni olimpici care au scris istorie pentru România în ultimele decenii. Am dorit astfel să arătăm intenţiile clare ale Muzeului Ţării Crişurilor în direcţia dobândirii excelenţei la nivel naţional şi internaţional.

În acest context, nu putem decât să le mulţumim celor peste 20.000 de persoane care au luat parte la evenimentele marca "Tipografia de Idei". Aceasta demonstrează setea de cunoaştere şi de apreciere a culturii atât în oraşul nostru cât şi în întregul judeţ. Credem cu tărie că Oradea şi Bihorul au un public special, aplecat spre actul de cultură făcut cu profesionalism, într-o lume în care falsul, impostura şi kitschul sunt adesea considerate o virtute.

Realizarea acestui proiect estival a fost posibilă cu sprijinul Interreg România-Ungaria,  al Consiliului Judeţean Bihor şi Primăriei Oradea, care au oferit întreg suportul necesar pentru conturarea acestui proiect îndrăzneţ al Muzeului Ţării Crişurilor Oradea - Complex  Muzeal, unic la nivel naţional. 

Această reuşită este doar începutul şi, chiar dacă Tipografia "s-a închis", ideile continuă. Ne dorim ca proiectul, ce a adus împreună oameni din diferite medii şi a subliniat importanţa culturii în viaţa noastră de zi cu zi, să îl repetăm an de an, desigur în acord cu noile tendinţe culturale şi cu accent pe valorile şi patrimoniul material şi imaterial din spaţiul Crişanei. 

Scopul nostru este acela de a-i obişnui pe orădeni şi bihoreni cu bunul gust cultural făcut de oameni de meserie, profesionişti în domeniile lor de activitate. Cu alte cuvinte, parafrazând titlul unei cărţi speciale consacrate istoriei românilor din secolul trecut, dorim ca excelenţa culturală promovată de Muzeul Ţării Crişurilor să devină o "banalitate", adică ceva obişnuit.

prof. univ. dr. Gabriel Moisa
Manager Muzeul Ţării Crişurilor

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!