Fundaţia pentru Comunitate şi MOL România au decernat, pentru al şaselea an consecutiv, Premiile Mentor pentru Excelenţă în Educaţie.

Printre cei zece profesori sau antrenori laureaţi se numără şi un dascăl din Oradea: profesoara de chimie Aniţa Luncan, de la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu. Câştigătorii au fost aleşi de comitetul director al fundaţiei în urma unei selecţii făcute în rândul celor 274 de profesori nominalizaţi pentru aceste premii.

Aniţa Luncan este unul dintre puţinii dascăli bihoreni care a pregătit foarte mulţi elevi premiaţi la concursuri şi olimpiade naţionale şi internaţionale de chimie. Unul dintre aceşti elevi este şi Andrei Bădulescu, liceanul despre care BIHOREANUL a relatat, în 2014, că a fost singurul adolescent din Transilvania calificat la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe, unde a şi câştigat medalia de bronz.

Fiecare din cei 10 dascăli şi antrenori premiaţi au primit de la MOL România şi Fundaţia pentru Comunitate câte 8.000 de lei şi Trofeul Mentor, realizat de cunoscutul artist plastic Ioan Nemţoi, în cadrul unei gale găzduite la Cluj-Napoca, unde invitat de onoare a fost Ana Blandiana, desemnată recent la Gdansk "Poetul European al Libertăţii".

"A fi mentorul unor tineri înseamnă a prelungi efectul în viitor al acţiunilor de astăzi", a spus Ana Blandiana la gală. Totodată, scriitoarea le-a povestit celor prezenţi cum a devenit ea însăşi mentor în cadrul Şcolii de Vară Sighet.

"MOL România oferă Premiul Mentor profesorilor şi antrenorilor de excepţie, considerând că acesta este un minim gest de recunoaştere publică a muncii şi activităţii zilnice a acestora. Vorbim despre o muncă tăcută, neobservată, deseori neapreciată, dar fără de care am fi cu toţii mult mai săraci pentru că am pierde numeroase talente existente în jurul nostru. Mentorii au darul de a descoperi talentul multor copii şi de a avea grijă de aceste talente prin asocierea lor cu valori fundamentale de viaţă. Prin această recunoaştere publică dorim să contribuim la aprecierea şi respectul dascălilor în comunităţile unde îşi desfăşoară activitatea", a declarat Kinga Daradics, CEO & Country Chairman MOL România.