Nu toate comunele din Bihor sunt lăsate pradă părăselii. Comuna Tinca, cu peste 8.000 de locuitori, are câteva investiţii moderne, care le concurează pe cele "de la oraş".

Investiţii pentru copii

În localitatea Tinca, centru de comună, funcţionează începând din acest an şcolar, într-o clădire nouă, o grădiniţă modernă, cu cantină proprie.

Grădiniţa nr. 1 din Tinca este frecventată de peste 100 de copii, unii dintre ei fiind înscrişi la program normal, iar alţii la program prelungit, fiind înfiinţate şi grupe de predare în limba maghiară. Merită precizat că, pe lângă sălile încăpătoare şi colorate, grădiniţa are şi o sală de festivităţi, o cantină modernă şi o sală de mese.

"A fost construită pe parcursul a şase ani şi a costat 600.000 euro, bani pe care i-am investit din bugetul comunei", spune primarul Teodor Coste.

Primăria din Tinca urmează să amenajeze, în perioada următoare, şi locuri de joacă pentru micuţi, în curtea grădiniţei.

În satul Gurbediu, aparţinând de aceeaşi comună, a fost amenajată o grădiniţă nouă printr-un program al Băncii Mondiale, iar acum se lucrează la construcţia unei grădiniţe noi şi în Belfir, din bugetul local.

Stație modernă

De la finalul anului trecut, tot în Tinca a fost pusă în funcţiune şi o staţie modernă de epurare, realizată pe fonduri europene. Comuna face parte din Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Aparegio, care a derulat investiţia, aceasta ridicându-se la 7,4 milioane lei fără TVA.

Aceasta este prima staţie de epurare modernă realizată prin Aparegio într-o localitate rurală bihoreană şi are capacitatea de a deservi întreaga comună. Deocamdată, însă, staţia prelucrează şi curăţă apa menajeră uzată de la gospodăriile din centrul de comună, adică din localitatea Tinca, aceasta având funcţionale reţelele de canalizare.

În celelalte sate ale comunei s-au finalizat reţelele de apă, urmând să fie şi introduse şi cele de canalizare.