Structurile specializate ale Penitenciarului, Jandarmeriei, Poliţiei şi ISU Crişana au intervenit, miercuri dis-de-dimineaţă, pentru a opri o revoltă a deţinuţilor din Oradea şi a stinge un incendiu provocat de aceştia.

A fost vorba, însă, doar de un exerciţiu operativ prin care Penitenciarul şi celelalte autorităţi implicate şi-au verificat metodele şi timpii de reacţie în astfel de situaţii.

Foc la Penitenciar!

Exerciţiul a avut loc în jurul orei 6. Scenariul ales a fost izbucnirea unui incendiu în curtea Penitenciarului Oradea după ce, în timpul unei revolte, mai mulţi deţinuţi au dat foc unor pături şi altor materiale textile şi le-au aruncat pe geamuri, printre gratii.

"Aplicaţia tactico-aplicativă a presupus gestionarea unor speţe specifice unui loc de deţinere, care prin amploare, intensitate şi riscurile potenţiale, depăşesc posibilitatea de reacţie operativă a personalului penitenciarului, aspect care ar impune solicitarea sprijinului instituţiilor sus amintite", a precizat Adina Bîrda, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Oradea.

În alţi ani, scenariile au vizat acţiuni de evacuare a deţinuţilor din spaţiile custodiate şi gestionarea unor revolte sau alte incidente operaţionale.

Intervenţie de amploare

"Aplicaţia interinstituţională a avut ca scop general creşterea capacităţii operaţionale a structurilor participante şi rezolvarea diferitelor situaţii tehnico-tactice sau simulări ale unor evenimente posibile, cu angrenarea participanţilor, în funcţie de situaţia operativă, efectivele avute la dispoziţie, dar şi armonizarea acţiunilor diferitelor forţe ale instituţiilor statului pentru aplicarea procedurilor comune şi a planurilor de cooperare pentru îndeplinirea în comun a misiunilor cu unităţi subordonate M.A.I. încheiate la nivel local", a mai arătat reprezentanta Penitenciarului.

La exerciţiu au participat forţe aparţinând Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Bihor, cu un detaşament din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale format din 7 membri, sub coordonarea a doi ofiţeri, cu o autospecială de intervenţie; din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Bihor - o formaţiune compusă din 10 membri din cadrul Detaşamentului de Intervenţie rapidă sub coordonarea dlui prim adjunct, cu o autospecială de intervenţie; din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana" al Judeţului Bihor - o structură de intervenţie formată din 10 membri şi două autospeciale de intervenţie cu apă şi spumă, sub coordonarea a doi ofiţeri.

În acest context, conducerea Penitenciarului Oradea "mulţumeşte pentru profesionalismul, disponibilitatea şi operativitatea manifestată" de structurile Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Bihor, Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Bihor şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana" al Judeţului Bihor.