Exerciţiu de amploare al forţelor ISU Crişana, joi seara, în Bihor. A fost simulată petrecerea unui accident teribil între o autocisternă încărcată cu substanţe periculoase şi un microbuz care transporta pasageri, în urma căruia au rezultat 20 de victime.

Scenariu complex

„Joi, 23 iunie a.c., între orele 20.55 - 21.45, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana" al judeţului Bihor a organizat şi desfăşurat un amplu exerciţiu cu forţe şi mijloace în teren, ce a vizat verificarea concepţiei de acţiune pentru gestionarea unei situaţii de urgenţă generate de producerea unui accident în care au fost implicate o autocisternă care transporta substanţe periculoase şi un microbuz 16+1, plin cu persoane, precum şi verificarea personalului de conducere a intervenţiei în organizarea şi coordonarea forţelor de intervenţie prevăzute în Planul roşu de intervenţie", a transmis, vineri, mr. Camelia Roşca, purtătorul de cuvânt al ISU Crişana. 

Potrivit scenariului, accidentul dintre autocisternă şi microbuz s-a petrecut în localitatea Calea Mare, comuna Lăzăreni. 

„Evenimentul a fost anunţat prin Sistemul 112, la ora 20.55, de un alt participant la trafic, care nu avea informaţii despre numărul de victime, ci doar despre tipul autovehiculelor. De asemenea, din cauza întunericului, acesta nu a reuşit să observe plăcuţele de identificare a pericolului sau numărul ONU (identificator numeric pentru substanţe chimice sau materiale periculoase). Persoana care a sesizat accidentul a revenit cu informaţia că se simţea un miros înţepător şi că a observat mai multe victime", a descris mr. Roşca scenariul. 

(foto: ISU Crișana)

Misiune de amploare

Astfel, echipajele de pompieri militari au desfăşurat simultan, operaţiuni de primă cercetare şi evaluare chimică, cu ajutorul echipamentelor şi accesoriilor din dotarea autospecialei CBRN (autospecială de primă cercetare şi evaluare chimică, biologică, radiologică şi nucleară), de stabilire şi balizare a  zonei de siguranţă, de triaj primar, de acordare a primului ajutor calificat, evacuare, decontaminare şi predare a celor  20 de victime către Postul Medical Avansat, încadrat cu personal medical din cadrul UPU/SMURD Bihor. De asemenea, cu sprijinul echipajelor de poliţie, jandarmi şi al autorităţilor locale, s-a simulat evacuarea populaţiei din zona presupusă a fi afectată de norul toxic. 

(foto: ISU Crișana)

Echipajele medicale au acţionat pentru evaluarea de specialitate a persoanelor rănite, triajul medical al acestora, acordarea asistenţei medicale de urgenţă şi evacuarea victimelor către unităţile spitaliceşti.

(foto: ISU Crișana)

În cadrul acestei activităţi complexe, care a implicat testarea Planului Roşu de intervenţie al judeţului Bihor, au fost angrenate atât echipajele de pompieri militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana" al judeţului Bihor, cât şi personal din cadrul UPU – SMURD Bihor, al Serviciului de Ambulanţă Judeţean, Direcţiei de Sănătate Publică, Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor,  Gărzii de Mediu - Serviciul  Comisariatului Judeţean Bihor, Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri şi al Primăriei comunei Lăzăreni.

(foto: ISU Crișana)

Conform ISU, printre obiectivele acestui exerciţiu s-au numărat verificarea felului în care personalul specializat răspunde în cazul activării planului roşu, verificarea felului în care funcţionează fluxul informaţional şi decizional în situaţii de urgenţă de amploare, viabilităţii procedurilor operaţionale, testarea capacităţii de reacţie şi intervenţie.

(video: ISU Crișana)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!