Desfăşurare impresionantă de forţe joi seară, la Băile Felix, unde Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana a simulat producerea unui accident rutier cu implicarea unui microbuz şcolar şi o cisternă care transporta clor.

Potrivit scenariului, un microbuz plin cu elevi s-a ciocnit cu o autospecială încărcată cu clor, ambele vehicule fiind răsturnate într-o râpă de 10 metri.

La fel ca în cazul producerii unui accident real, la faţa locului au fost chemate de urgenţă toate echipajele pompierilor militari din Oradea şi judeţ (o parte din ele fiind întoarse la staţii), cele două echipaje de paramedici din Oradea, echipajul de Terapie Intensivă al SMURD, precum şi mai multe echipaje ale Serviciului de Ambulanţă Judeţean, poliţiei, jandarmilor şi ale Serviciului Salvamont. Pentru că în eveniment a fost implicată şi autospeciala cu clor, la accident a fost mobilizat şi echipajul CBRN, de intervenţie în cazul accidentelor nucleare, chimice sau radiologice, pentru decontaminarea zonei.

"După recunoaşterea locului producerii incidentului şi organizarea punctului de comandă mobil de unde se coordonează acţiunile tuturor structurilor participante, personalul de intervenţie, echipat corespunzător operaţiunilor desfăşurate, a trecut la balizarea perimetrului de siguranţă, oprirea scurgerilor de clor, evacuarea celor 20 de victime în punctul de triaj şi sprijinul acţiunilor echipei salvamont, conform procedurilor specifice", se arată într-un comunicat transmis vineri de ISU.

Practic, a fost instalat un cort, unde victimele, copiii şi învăţătorul lor, au fost scoase pe rând din maşină, iar armata de medici le-a acordat primul ajutor. Pacienţii aveau traumatisme diverse şi au fost transportaţi la spital, pentru investigaţii suplimentare şi supraveghere.

Scopul exerciţiului a fost acela de a verifica capacitatea de răspuns a echipajelor de intervenţie, realizarea fluxului informaţional - decizional cu structurile care asigură funcţii de sprijin în cazul unui asemenea eveniment, în situaţia aplicării măsurilor prevăzute în Planul roşu de intervenţie al judeţului Bihor, arată ISU.

"Pe tot parcursul acţiunii, forţele de intervenţie au fost monitorizate în permanenţă de un grup de observatori din străinătate, care au evaluat modul de desfăşurare a operaţiunilor de salvare. În urma desfăşurării acestui exerciţiu, se poate concluziona că între instituţiile cu atribuţii în gestionarea situaţiilor de urgenţă implicate a fost o cooperare foarte bună, acestea demonstrând că sunt în măsură să intervină eficient şi într-o situaţie reală", se mai specifică în document.

Evenimentul a fost cuprins în cadrul programului Conferinţei Naţionale de Medicină de Urgenţă şi Salvări în Situaţii Speciale 2012, desfăşurat zilele acestea la Băile Felix.