Peste 50 de speologi salvatori din ţară, dar şi din Polonia, au participat sâmbătă la un exerciţiu naţional în Peştera Cetăţile Ponorului din comuna Pietroasa.

"Peştera Cetăţile Ponorului este un obiectiv turistic deosebit de important de pe teritoriul Parcului Natural Apuseni, zona intrărilor fiind accesibilă turiştilor care, în cele mai multe cazuri, vizitează peştera chiar dacă nu au pregătirea şi echipamentul necesar. Chiar dacă parcursul subteran nu face parte din traseul turistic iar accesul în subteran este interzis, anual mii de turişti vizitează peştera", se arată într-o informare a Salvaspeo România.

Peştera cuprinde o serie de lacuri şi pasaje în care speologii trebuie să parcurgă râul cu un debit mare, galerii sifonate explorate de scafandri speologi şi galerii descoperire după escalade şi de peste 100 m.

Cei 52 de speologi salvatori, din care şapte veniţi anume din Polonia, au simulat accidentarea unei turiste care, epuizată, ar fi făcut un pas greşit în peşteră. Ea a fost găsită ulterior în stare de hipotermie, motiv pentru care salvatorii au instalat un "Punct cald", adică un cort care se încălzeşte cu un aragaz portabil. Astfel, au reîncălzit victima cu lichide şi hrană caldă, până când echipările tehnice cu tiroliene desupra râului subteran au fost realizate.

Exerciţiul a durat 8 ore, de când a intrat primul salvator şi până a ieşit ultimul.