Turiştii care au mers la scaldă, sâmbătă, la prânz, la complexul Perla din Băile 1 Mai au asistat la o intervenţie în forţă a medicilor şi voluntarilor de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Bihor.

Un tânăr care se juca împreună cu prietenii săi a fost salvat, după ce a fost lovit de un amic şi era să se înece, un rol decisiv avându-l chiar prietenii săi care i-au acordat primul ajutor.

Resuscitare rapidă

A fost, de fapt, un exerciţiu al celor de la SAJ, după un scenariu simplu, care se poate întâmpla oricând într-o piscină. În timp se juca cu o minge, victima a fost lovită cu cotul în cap de unul dintre ei, căzând inconştient, înghiţind multă apă şi intrând în stop cardio-respirator.

Colegii tânărului şi salvamarii din ştrand au intervenit imediat, reuşind să îl scoată pe băiat din apă după mai bine de un minut şi acordându-i primul ajutor, în vreme ce angajaţii complexului au sunat la 112.

Până când echipajul SAJ a ajuns la faţa locului, prietenii băiatului au continuat să îl resusciteze. Medicii au reuşit să îi pornească inima, după care l-au transportat la Unitatea de Primire a Urgenţelor de la Spitalul Judeţean, unde a rămas internat la Terapie Intensivă. Intervenţia prietenilor a fost vitală, au subliniat medicii de la SAJ.

De altfel, scopul exerciţiului a fost tocmai acela de a sensibiliza populaţia că, în asemenea cazuri, este foarte important să înceapă resuscitarea imediat, să nu asiste pasiv la ce se întâmplă în jur.

"Suntem foarte mulţumiţi de cum a decurs acest exerciţiu. Noi spunem că avem un personal foarte calificat şi voluntari foarte dedicaţi, care sunt dornici să înveţe şi se implică foarte serios", a precizat managerul SAJ, Gheorghe Pintea. 

"În general este destul de greu să intervii în asemenea cazuri, într-un centru ca acesta, unde sunt sute, uneori chiar mii de oameni. Este foarte greu să poţi să asiguri perimetrul şi intervenţia cât mai rapidă", a mai spus Pintea.

La ştrand, cu atenţie

Managerul SAJ a precizat că anul acesta în ştrandurile şi piscinele din Bihor nu au existat cazuri de înec. Au fost, într-adevăr, accidente minore, dar acestea nu au pus probleme deosebite şi au fost rezolvate cu brio de echipajele de urgenţă.

De altfel, prezent la întâlnirea cu jurnaliştii, managerul Complexului Perla, Dan Văţean, a povestit că un asemenea incident s-a petrecut, duminica trecută, chiar în complex.

"Un copil s-a tras din mâinile părinţilor, a alunecat şi s-a julit, având o rană destul de adâncă la picior. Am fost nevoiţi să sunăm la SAJ, prin 112. A intervenit şi asistenta noastră, avem serviciu de gardă în permanenţă, cu echipaj calificat pentru aşa ceva. În 8 minute a fost şi intervenţia ecipajului de Ambulanţă, copilul a fost cusut pe loc şi nu a avut probleme", a relatat Dan Văţean.

Acesta a mai spus că, în timpul săptămânii, complexul este vizitat în medie 5-600 de turişti zilnic, iar la sfârşit de săptămână, până în 1.300 de persoane merg la aquapark-ul, baza de tratament şi hotelul complexului.