Dezvăluirile BIHOREANULUI din numărul de săptămâna aceasta privitoare la Ioan Hathazi, lector la Facultatea de Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei, dar şi cele referitoare la profesoara Simona Cavalu de la Facultatea de Medicină şi Farmacie, au determinat conducerea Universităţii din Oradea să reacţioneze.

După cum se ştie, Hathazi a fost pozat de o tânără cu care se conversa pe chat în timp ce se masturba în faţa calculatorului şi îi promitea o diplomă, aflându-se în biroul din facultate, în timp ce Cavalu a fost prinsă de BIHOREANUL că şi-a plagiat o carte publicată în 2000 şi reeditată în 2005 după un volum apărut în 1990.

Prin două comunicate de presă transmise miercuri prin biroul de presă al instituţiei, Universitatea anunţă că s-a autosesizat în ambele cazuri şi că amândoi universitarii sunt acum anchetaţi de Comisia de Etică a instituţiei de învăţământ.

Despre Hathazi, în comunicatul de presă se precizează că "este pentru prima dată când Universitatea din Oradea se confruntă cu asemenea situaţii care contravin normelor de deontologie profesională şi celor legale". "Conducerea consideră de neacceptat ca un angajat să încalce standardele morale obligatorii pentru comunitatea academică, responsabilităţile şi practicile specifice unui mediu universitar, indiferent de poziţia academică ocupată de o persoană în ierarhia instituţională", se mai arată în acelaşi comunicat.

Spicuind din Codul de Etică, care prevede că "membrii comunităţii universitare (...) vor promova prestigiul instituţiei fără a întreprinde acţiuni sau fapte, care ar putea prejudicia imaginea sau interesele acesteia", dar şi că în spaţiul universitar sunt interzise "cu desăvârşire" şi sancţionate orice forme de manifestare care pot fi asociate cu sexismul, comunicatul mai arată că faţă de Hathazi "conducerea Universităţii îşi rezervă dreptul de a lua toate măsurile ce se impun pentru a clarifica situaţia şi a proteja imaginea instituţiei".

Cât despre Simona Cavalu, comunicatul de presă al Universităţii aminteşte că plagiatul, care e definit inclusiv prin citarea greşită ori omiterea indicării sursei unor idei, este interzis şi se sancţionează. "Universitatea din Oradea oferă tuturor cadrelor didactice cadrul necesar dezvoltării profesionale neîngrădite, însă cu respectarea regulilor de bună conduită în cercetare şi fără încălcarea normelor eticii academice. Prin urmare, conducerea Universităţii din Oradea a luat măsurile ce se impun pentru a clarifica situaţia prezentată şi a proteja imaginea instituţiei", se arată în comunicat.

Citiţi în detaliu dezvăluirile BIHOREANULUI despre profesoara Simona Cavalu, joi, pe www.eBihoreanul.ro!

Mai multe despre ipostaza în care a fost surprins Ioan Hathazi în articolul "În puţa goală! Politician şi universitar, pozat în timp ce se masturba şi îi promitea diplomă unei tinere pe videochat"