Primele rezultate date de exit-poll-uri duminică seară, după închiderea urnelor, arată că Victor Ponta, candidatul PSD, a întrunit cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor prezidenţiale, urmând ca în turul al doilea să se lupte cu candidatul ACL, Klaus Iohannis.

Doi şi... restul lumii

Potrivit datelor celor patru exit-poll-urilor comandate de televiziunile de ştiri, Victor Ponta a obţinut între 38 şi 41,5% din voturi, în timp ce Iohannis a luat între 31 şi 32%.

Potrivit sondajului realizat de IRES pentru Digi TV, Ponta ar fi înregistrat 41,5%, iar Klaus Iohannis 31,20% din voturi. Ei sunt urmaţi de Călin Popescu Tăriceanu (5,3%), Elena Udrea (5,1%) şi Monica Macovei (4,5%).

CSCI a oferit pentru România TV următoarea ordine a candidaţilor, aceleaşi rezultate fiind prezentate şi de Antena 3: Ponta - 40%, Iohannis - 31%, Tăriceanu - 6%, Macovei - 5%, Udrea - 5%. Conform aceleiaşi surse, candidatul orădean la alegerile prezidenţiale, Szilágyi Zsolt, a obţinut 0,7% din voturi.

Un scor şi mai strâns între primii doi clasaţi a fost anunţat de Realitatea TV. Potrivit exit-poll-ului realizat de CSOP pentru această televiziune, Victor Ponta ar fi luat doar 38,2%, urmat de Klaus Iohannis cu 32,1%, Monica Macovei - 6%, C.P. Tăriceanu - 6%, Elena Udrea - 6%.

Candidatul UDMR la preşedinţia României, Kelemen Hunor, a strâns, în majoritatea sondajelor un procent de aproximativ 4%.

Declaraţii la cald

În discursul său de după aflarea primelor rezultate, Klaus Iohannis a ţinut să le mulţumească "în mod special celor care au votat România lucrului bine făcut". "Este clar că au rămas în competiţie doi candidaţi: eu şi Victor Ponta. Avem un rezultat foarte bun, care arată că se produce schimbarea. Eu sunt singurul candidat care este dispus să garanteze independenţa justiţiei şi statul de drept", a spus el. "Chem alături de mine pe toţi românii care vor ca legea să fie lege, care nu vor să dea toată puterea în mâna unui singur partid. În ciuda tuturor pomenilor electorale, a tuturor ordonanţelor făcute să creeze avantaj pentru candidatul Guvernului, iată că rezultatul arată foarte clar: românii au votat corect", a adăugat Iohannis.

De cealaltă parte, la PSD, în locul lui Victor Ponta, primul care a ieşit să facă o declaraţie a fost Liviu Dragnea. El a declarat că scorul obţinut de Ponta este peste ţinta propusă, adică scorul de la europarlamentare, menţionând că diferenţa pe care o are Iohannis de recuperat este cea mai mare din ultimii ani. "Iar Klaus Iohannis nu este Traian Băsescu, deşi este continuatorul acestuia", a spus Dragnea.

Elena Udrea, candidata PMP, s-a prezentat, în pofida majorităţii sondajelor, ca fiind ocupanta locului trei pe podiumul alegerilor prezidenţiale. "Locul trei în acest moment este o ţintă, un obiectiv pe care mi l-am atins în ciuda unor atacuri greu de imaginat şi de mine. Este o victorie a unui partid care se doreşte a fi altceva în calsa politică şi mă bucur că am reuşit să rămânem a treia structură", a spus Udrea. "Am avut cea mai grea campanie din ultimii 25 de ani", a spus ea, ocolind să răspundă dacă a primit vreun mesaj de la preşedintele Traian Băsescu.

"Voturile pe care le-am primit înseamnă din partea mea și din partea colegilor mei o anumită obligație. Va trebui, după o consultare pe care o voi face la nivelul structurilor de conducere ale partidului, să luăm o hotărâre cum să votăm în turul doi și cum să îndemnăm simpatizanții și votanții mei să voteze în turul doi", a declarat Călin Popescu Tăriceanu, după ce le-a mulțumit cetățenilor care i-au acordat încrederea. "Mi-au acordat încrederea nu numai ca persoană, ci și-au pus speranțe și încredere în proiectul pe care l-am prezentat în fața românilor 'România, a șaptea putere a Europei', un proiect care mi se pare absolut necesar pentru țara noastră".

Monica Macovei s-a arătat foarte optimistă după exit-poll-uri. "Astazi s-a nascut al treilea pol in Romania. Fara baroni, fara finantari murdare, am aratat ca putem. Rezultatele de dupa numararea voturilor vor arata ca suntem si mai multi. Am fi fost si mai multi daca ar fi votat toti romanii din diaspora. Am demonstrat ca suntem mult mai multi decat credeau ei. Suntem o forta uriasa de schimbare. Romania este a nostra si o sa o luam inapoi", a spus Macovei.

La o oră după închiderea urnelor, Victor Ponta a ieşit în faţa camerelor pentru a-şi transmite propriile mesaje. "Mulţumesc celor care au crezut ca e important să voteze. Îi rog pe cei ce au votat pentru mine să îmi fie încă o dată alături în 16 noiembrie, pentru că atunci putem într-adevăr să pornim pe acest drum de care România are nevoie", a spus premierul.

Ponta a ţinut să menţioneze că în următoarele două săptămâni se va adresa tuturor românilor, indiferent că l-au votat sau nu sau dacă au venit sau nu la vot. El a menţionat că se simte responsabil pentru toţi. Ponta a mai spus că îl invită pe contracandidatul intrat, împreună cu el, în turul doi al prezidenţialelor, la emisiuni televizate alături de el în a doua săptămână a campaniei care urmează, nu pentru confruntări, ci pentru dezbateri pe teme importante.