În ultimii câţiva ani, circa un sfert de milion de români au ales să părăsească România, temporar sau definitiv, iar dintre aceştia un sfert au studii superioare. Judeţul Bihor se află în prima treime a clasamentului, mai precis pe locul 13, în privinţa numărului celor care au ales să-l părăsească.

Datele legate de numărul emigranţilor pe judeţe se referă la anul 2019 şi au fost prezentate de portalul Hotnews.ro într-un material despre aşa numitul "exod de creiere" din România spre alte ţări.

Concret, în 2019, din judeţul Bihor au ales să plece în total 7.082 de persoane, dintre care 6.688 sunt "emigranţi temporar", iar 392 "emigranţi definitiv".

Judeţul este depăşit în clasament de municipiul Bucureşti (23.685 de emigranţi, din care 19.593 de persoane plecate temporar şi 4.092 definitiv) şi de judeţele Iaşi, Prahova, Timiş, Constanţa, Cluj, Dolj, Bacău, Suceava, Argeş, Galaţi şi Braşov.

Citând date ale Eurostat, Hotnews.ro scrie că, faţă de 2008, numărul românilor care au cel puţin o facultate şi care trăiesc într-un alt stat a crescut cu 144%.

De asemenea, numărul absolvenţilor de liceu sau şcoală profesională din România care trăiesc într-o altă ţară a UE a crescut de la 806.000 persoane în 2008 la 1.437.000 persoane.

Acelaşi portal subliniază că pentru fiecare migrant care a absolvit o universitate, România pierde aproximativ 50.000 de dolari/persoană. Această sumă reprezintă costul a 16-20 de ani de şcolarizare, bani care nu pot fi recuperaţi de societatea românească.

Între motivele pentru care are loc "exodul creierelor" se numără lipsa de locuri de muncă, subdezvoltarea economică, salariile mici, subutilizarea specialiştilor, lipsa de finanţare a cercetării, discriminarea în muncă, lipsa tradiţiilor ştiinţifice sau motive care ţin de birocraţie ori de dorinţa de recunoaştere profesională.