Fondat la Oradea în urmă cu aproximativ 4 ani, startup-ul de securitate cibernetică TypingDNA, care şi-a deschis recent un sediu şi la New York, are în plan o expansiune majoră pentru 2020. Compania, care a dezvoltat servicii de identificare şi autentificare folosind algoritmi de inteligenţă artificială (AI) ce recunosc modul unic în care tastează o persoană, a anunţat o rundă de finanţare de 7 milioane de dolari, condusă de Gradient Ventures, un fond de investiţii axat pe tehnologii de inteligenţă artificială al gigantului IT Google, cu participarea Techstars Ventures, a fondului GapMinder, dar şi a altor investitori.

Informaţia a fost confirmată în acest sfârşit de săptămână, printr-un comunicat oficial, conform căruia TypingDNA intenţionează să utilizeze această nouă investiţie pentru dezvoltarea tehnologiei bazate pe AI, respectiv pentru a-şi extinde reţeaua de suport pentru dezvoltatori şi pentru a oferi mai multe instrumente pentru a-şi integra API-ul cu platformele de dezvoltare a site-urilor.

"TypingDNA a dezvoltat algoritmi proprii de inteligenţă artificială pentru autentificarea utilizatorilor în funcţie de modul în care tastează. Printr-un simplu proces de urmărire a apăsărilor de taste ale utilizatorului, TypingDNA poate recunoaşte încercările ulterioare ale unui utilizator specific prin potrivirea lor cu contul cunoscut. Această tehnologie, cunoscută sub numele de biometria tipului de tastare, va permite aplicaţiilor existente, cum ar fi autentificarea, detectarea fraudei, recuperarea parolelor şi evaluarea educaţiei online pentru utilizatorii de amprente mai sigur decât formele tradiţionale de autentificare cu doi factori", arată comunicatul.

Raul Popa, CEO şi cofondator al TypingDNA, a precizat că avansarea cercetării în acest domeniu are "importanţă globală". Potrivit orădeanului, această rundă de finanţare va permite companiei să-şi continue misiunea, de a oferi o securitate sporită oamenilor din întreaga lume.

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, startup-ul a fost lansat în urmă cu aproximativ 4 ani la Oradea, de Raul Popa şi Cristian Tamaş, împreună cu Adrian Gheară, un cunoscut antreprenor şi investitor orădean în domeniul tech, iar de-a lungul anilor a cunoscut o creştere fulminantă.

La începutul anului trecut, TypingDNA anunţa că a primit o investiţie de 1,5 milioane de dolari din partea fondului de investiţii GapMinder şi a altor investitori din Statele Unite, Marea Britanie şi ţări ale Uniunii Europene, banii urmând să fie folosiţi în cercetare şi în extinderea companiei.

Între altele, în 2018, startup-ul a fost acceptat la unul dintre cele mai mari acceleratoare de afaceri din lume, Techstars New York.