De o lună, 400 de orădeni au parte de cele mai inovative ţarcuri pentru deşeuri care există în oraş. Pe cheltuiala sa, operatorul licenţiat de salubritate RER Ecologic Service a închis cu cartele electronice incintele în care sunt păstrate containerele şi pubelele a două asociaţii de proprietari din oraş, una din strada Aluminei, cealaltă din strada Grădinarilor.

Mai mult, fiecare ţarc are câte un panou solar care asigură energia electrică necesară pentru funcţionarea sistemului de închidere. Astfel, locuitorii nu au nicio cheltuială în plus. Totodată, ei folosesc pentru deschiderea ţarcurilor aceleaşi cartele electronice utilizate la intrarea în scările de bloc.

După prima lună cu ţarcurile astfel tehnologizate, orădenii care le folosesc se declară mulţumiţi. Cu uşi care se închid automat, niciun vecin neatent nu mai poate lăsa incinta deschisă şi, ca atare, oamenii străzii nu mai au cum să cotrobăie şi să împrăştie gunoaiele.

Muncitorii operatorului de salubritate au sesizat la rândul lor că sistemul funcţionează şi îşi dovedeşte utilitatea: ţarcurile sunt închise, iar locatarii sunt singurii răspunzători pentru deşeurile aruncate. Altfel spus, nu mai au nicio scuză dacă cele două tipuri de fracţii de deşeuri, umede (menajere) şi uscate (reciclabile), sunt amestecate.