Sala Sporturilor a Universităţii din Oradea va găzdui, vineri seară, laboratoarele cercetătorilor orădeni. Instituţia a "aderat" la evenimentul european Noaptea Cercetătorilor, astfel că, începând cu ora 17, orădenii cu minţi curioase vor putea afla detaliile muncii oamenilor de ştiinţă.

Potrivit unui comunicat de presă al Universităţii, "târgul ştiinţei" va fi împărţit în patru zone: SciFUN, Knowledge, Agora şi zona Uniunii Europene. În zona SciFUN, vizitatorii vor putea vedea experimente ştiinţifice şi îşi vor putea testa înclinaţiile spre ştiinţă, în zona Agora vor dezbate probleme ce ţin de aria ştiinţelor, iar în zona Uniunii Europene vor descoperi harta ştiinţifică a continentului şi vor putea participa la un concurs de cultură ştiinţifică europeană. În zona Knowledge cercetătorii îşi vor prezenta, propriu-zis, munca şi rezultatele. "Vizitatorii vor avea ocazia să asiste la demonstraţii interesante cu roboţi, testarea echilibrului, monitorizarea frecvenţei cardiace în timpul efortului, experimente de actualitate în fizică, arheologia la început de mileniu III şi altele", se precizează în comunicat.

Pe lângă cercetătorii Universităţii, la eveniment vor mai participa poliţiştii din cadrul Compartimentului de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii din Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Bihor, reprezentanţii firmei Plexus şi oamenii de ştiinţă ai Muzeului Ţării Crişurilor. Invitatul special al serii este campionul olimpic la tir sportiv la Jocurile Olimpice de la Londra 2012, Alin Moldovean, care le va vorbi orădenilor despre implicaţiile cercetării în sportul de performanţă.

Totodată, toţi vizitatorii de la Noaptea Cercetătorilor 2013 se vor putea înscrie pentru o tombolă cu premii.

Noaptea Cercetătorilor este un proiect iniţiat de Uniunea Europeană, care se desfăşoară în toate ţările membre şi afiliate cu scopul de a promova ştiinţa şi cercetătorii în rândurile publicului larg.

Rezultatul dorit pe termen lung este de a atrage noua generaţie către activitatea de cercetare, încurajând o carieră în acest domeniu, de a creşte recunoaşterea publicului larg faţă de munca nevăzută a cercetătorilor şi de a crea interacţiunea cu publicul larg pentru a-i putea descoperi ca fiind oameni obişnuiţi cu o meserie neobişnuită.