Licitaţia pentru salubrizarea din Oradea scoate la iveală mizerii care se fac prin alte locuri ale ţării. Aşa cum se ştie, două companii s-au înscris în cursă: RER Vest, actualul operator de salubritate, şi constănţenii de la Polaris M Holding, aceiaşi care i-au dat şpăgi cu multe zerouri fostului primar Radu Mazăre, motiv pentru care şi firma, şi edilul au încasat, în primă instanţă, o condamnare penală.

După ce Primăria Oradea a respins oferta Polaris, tocmai din pricina cazierului, judecătorii au decis că ea trebuie totuşi evaluată, astfel că funcţionarii s-au uitat peste ea și s-au prins cu mâinile de cap.

Firma nu doar că nu îndeplineşte unul dintre criterii, şi anume experienţa unor lucrări de salubrizare de minimum 180 milioane lei, dar s-a și lăudat cu nişte contracte şi facturi cât se poate de dubioase. De pildă, în „CV”-ul Polaris figurează un contract cu Primăria Mangalia, încheiat în 2013 pentru o perioadă de un an şi prelungit câteva luni mai târziu, printr-un act adiţional, cu 18 ani! Polaris a etalat o sumedenie de facturi eliberate către aceeaşi primărie, dar neachitate de mai bine de un an, aşa că nu este clar dacă serviciile prestate au fost de calitate.

Din aceste motive, Primăria Oradea a descalificat din nou oferta Polaris, care, previzibil, a atacat decizia la Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor. Rămâne de văzut dacă acum se va vedea mizeria de sub preşul constănţenilor.