Vești proaste pentru șoferi. Cresc considerabil prețurile la polițele de asigurare auto obligatorie. Noile tarife de referinţă RCA publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară pentru următoarele 6 luni vin cu creşteri semnificative, șoferii cu vârste sub 30 de ani urmând să plătească și cu 41,8% mai mult.

„Dacă în urmă cu şase luni tarifele de referinţă ale ASF cuprindeau 8 categorii cu un nivel al preţului care ajungea chiar şi sub 900 lei pentru o poliţă RCA pe un an, noile creşteri au eliminat orice posibil nivel sub 1.000 lei pentru o poliţă RCA, potrivit datelor publicate de ASF”, scrie România24.ro.

Sursa citată arată, între altele, că noile tarife de referinţă vor include de acum încolo o nouă categorie pentru autoturismele electrice, iar tinerii sub 30 de ani vor plăti aproximativ 2.700 lei pentru o poliţă RCA indiferent de autoturismul electric pe care îl achiziţionează.

Libertatea.ro scrie că datele publicate de ASF arată o scumpire chiar de 41,8% pentru polițele auto obligatorii făcute de șoferii de până în 30 de ani, cu mașini ale căror motoare au o capacitate mai mică de 1,2 litri. Prețurile cresc de la 1.286 lei în februarie 2022 la 1.822 lei în luna februarie 2023.

Pentru persoanele cu vârste între 31 și 40 de ani, care au mașini cu o capacitate cilindrică tot sub 1,2 litri, polița de referință crește de la 802 lei la 1.114 lei, adică 38,9%, mai arată libertatea.ro.

Șoferii cu vârste între 41 și 50 de ani și autoturisme cu motoare mai mici de 1,2 litri vor avea, la rândul lor, de plătit o creștere de la 794 la 1.076 lei, echivalentul a 35,5%.

„Unele dintre cele mai scumpe asigurări sunt cele pentru mașinile cu capacitate mare a motorului. Dacă anul trecut tinerii sub 30 de ani plăteau 3.551 lei pentru o poliță anuală la o mașină de peste 2,5 litri, în acest an prețul crește la 4.709 lei, cu 32,6% mai mult”, arată libertatea.ro.

De precizat că aceste tarife sunt orientative, asigurătorii putându-și adapta oferta, în funcție de istoricul șoferilor, respectiv sistemul bonus malus, dar și de alte criterii de risc analizate.

Libertatea mai notează că datele publicate de ASF despre noile tarife vin după trei falimente succesive ale liderilor de piață (Astra, Carpatica și City) și în contextul în care Euroins, actualul lider pe segmentul RCA, are peste 100.000 de procese în instanță, intentate de asigurați. În plus, conducerea Euroins a fost obiectul a trei plângeri penale din partea reglementatorului ASF.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!