Un inginer şi patru electricieni, cu vârste cuprinse între 36 şi 41 de ani, au murit, sâmbătă, într-o explozie care a avut loc la Mina Uricani, a anunţat Compania Naţională a Huilei (CNH) Petroşani. Explozia de metan s-a produs în momentul cuplării la reţeaua electrică a tabloului, după o revizie a acestuia.

Echipa de electricieni care executa reparaţii la transformatorul defect era condusă de inginerul Cosmin Calotă, de 36 de ani. Alături de acesta, şi-au pierdut viaţa electricienii Marian Cucu, de 41 de ani, Cornel Borchici, de 36 de ani, Iulian Stoi, de 36 de ani, şi Ion Nădrag, de 37 de ani.

"În timpul evacuării victimelor, aflându-se pe traseul spre suprafaţă, personalul salvator a resimţit suflul celei de-a doua explozii. Din fericire, această deflagraţie nu a mai produs victime", se arată în comunicat.

Trupurile celor cinci persoane au fost transportate cu o dubă, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la Morga Spitalului de Urgenţă din Petroşani. Trupurile victimelor erau aşezate pe tărgi, iar colegi de-ai lor le-au ţinut la căpătâi o lumânare aprinsă, pe tot traseul Uricani-Petroşani.

Prim-procurorul adjunct al Curţii de Apel Alba Iulia, Augustin Lazăr, a declarat, sâmbătă, la Uricani, că a fost demarată o anchetă pentru stabilirea împrejurărilor tragediei, precizând că rezultatele vor fi publicate în zilele următoare.

Colegii minerilor morţi în explozia de sâmbătă sunt convinşi că tragedia putea fi evitată dacă ar fi avut condiţii mai bune de lucru. Conducerea companiei Naţionale a Huilei crede că nu au fost respectate toate procedurile. O comisie specială încearcă să afle exact ce s-a întâmplat în galerie.

Imediat după tragedia de la Uricani, premierul Emil Boc i-a trimis de urgenţă la faţa locului pe miniştrii de Interne, Muncii şi Economiei şi le-a cerut sa ţina permanent legătura cu membrii echipei care va ancheta accidentul.

Conducerea CNH a anunţat că familiile celor cinci victime vor primi un ajutor financiar iar aparţinătorii familiei pot fi angajaţi în cadrul companiei. Declaraţiile au fost întâmpinate cu huiduieli de un grup de mineri adunaţi în poarta minei.