O explozie s-a produs luni dimineaţă la mina Uricani din judeţul Hunedoara. Un miner, dat iniţial dispărut, a fost găsit mort, iar alţi trei colegi ai lui au fost răniţi grav, după cum anunță site-ul Digi24.ro.

Potrivit şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, doi dintre minerii aduşi la spitalul din Petroşani sunt în prezent intubaţi şi ventilaţi, pentru că le-au fost afectate căile respiratorii în urma exploziei. Al treilea miner are arsuri pe mai bine de 30 la sută din suprafaţa corpului. Către Petroşani a plecat un elicopter mare care îi va transporta către spitalele Bagdasar şi de Arsuri din Bucureşti.

Raed Arafat a explicat că iniţial s-a spus că starea lor nu este gravă pentru că era vorba de o examinare iniţială, la faţa locului, imediat după ce au fost scoşi din mină. Însă ulterior, după ce au ajuns la spital şi au fost dezbărcaţi şi evaluaţi, s-a constatat care este adevarata lor stare. În cazul exploziilor, afectarea căilor aeriene se poate dovedi ulterior a fi o consecinţă gravă, indiferent unde se petrece accidentul, a spus Raed Arafat. 

La faţa locului au fost trimise echipe de salvatori, care au reuşit să-i scoată la suprafaţă pe cei trei mineri, dar despre soarta celui de-al patrulea nu se ştie încă nimic. Explozia s-a produs în cursul dimineţii, în schimbul 1, deci după ora 6:00, la aproximativ 50 de metri adâncime. Cauza exploziei nu este cunoscută deocamdată, mai ales că în mină nu exista curent electric.

Au existat informaţii că şi un al cincilea miner ar fi fost în mină, dar deocamdată ele nu s-au confirmat, a declarat la Digi24 Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

El a precizat că elicopterul SMURD de la Craiova este pregătit să intervină, dacă va fi cazul.

Exploatarea minieră de la Uricani este în curs de închidere. De altfel, se pare că muncitorii lucrau tocmai pentru formalităţile de închidere.

Cauza exploziei în continuare nu a fost determinată. Ministrul pentru energie, Toma Petcu, se va deplasa la faţa locului, fiind deschis un dosar penal.

Explozia de la mina Uricani intervine la aproape trei săptămâni de la accidentul din mina Lupeni, tot din judeţul Hunedoara, soldat cu trei morţi.