O explozie puternică s-a produs sâmbătă dimineaţă la centrala nucleară de la Fukushima, iar un nor alb s-a ridicat deasupra centralei. Pereţii şi acoperişul centralei au fost distruse de explozie, iar mai mulţi angajaţi ar fi răniţi. Radioactivitatea în zonă este de 20 de ori mai mare.

Deşi iniţial se credea că miezul reactorului s-ar fi topit, purtătorul de cuvânt al Guvernului nipon a declarat că acest lucru nu este adevărat, iar explozia nu a afectat peretele reactorului.

Fukushima se află la aproximativ 250 de kilometri distanţă de Tokio. Lucrătorii centrale nu au putut să răcească reactoarele şi astfel presiunea din miezul reactoarelor a crescut foarte mult.

Premierul japonez a cerut evacuarea de urgenţă a celor 45.000 de locuitori din zonă. Măsurătorile nivelului substanţei radioactive continuă. S-au înregistrat scurgeri de cesiu radioactiv de 1000 de ori mai mari decât cele normale.

Totuşi, singurul pericol imediat pentru Tokio ar fi cel legat de alimantarea cu energie electrică, iar compania de electricitate a acerut locuitorilor capitalei nipone să reducă la minimum consumul.