Două explozii puternice, succesive, s-au produs marți seară în Beiurt, producând cutremure în jur și simțindu-se până în Cipru.

Potrivit unui bilanț publicat la miezul nopții de presa internațională, cel puțin 73 de persoane au murit și peste 3.700 au fost rănite de explozii, spitalele din capitala Libanului fiind pline.

„O catastrofă”

Potrivit Digi24, autoritățile se tem că numărul morților este uriaș. 

"Este o catastrofă în toate sensurile termenului", a afirmat, conform HotNews.ro, ministrul libanez al Sănătății, Hamad Hassan, în fața ziariștilor, în timp ce vizita un spital din Capitală.

Deflagrațiile au avut loc în zona portului, iar la ora transmiterii acestei știri, originea lor nu este cunoscută.

"Israelul nu are nicio legătură cu incidentul," a declarat un oficial israelian, sub protecția anonimatului, potrivit Reuters. Ministrul israelian de externe Gabi Ashkenazi a afirmat pentru televiziunea Israeli N12 că cel mai probabil explozia a fost rezultatul unui accident provocat de un incendiu.

Cert este că intensitatea celor două explozii a fost foarte ridicată. Geamurile a numeroase clădiri au fost sparte și nori de fum se ridicau deasupra orașului.

Crucea Roșie Libaneză face un apel la oameni să doneze sânge pentru a îi ajuta pe răniții care se află acum în spitale. De asemenea, organizația de ajutor pentru copii „Save the Children” avertizează că în condițiile haosului din Beirut, mai mulți copii rătăciți de familiile lor ar putea să fie răniți și în pericol după ce explozia „a pulverizat străzi întregi”.

Avarii minore la ambasadă

Potrivit HotNews.ro, sediul Ambasadei României din Liban are avarii minore, iar personalul misiunii diplomatice române este în afara oricărui pericol. 

MAE precizează că cetăţenii români afectaţi pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Beirut: 00961 5 924 849, 00961 5 920 432, 00961 5 920 452, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de urgenţă sau la numărul de telefon de urgenţă al misiunii diplomatice: 00961 76 775 503.

Președintele Klaus Iohannis a transmis marți seară, prin intermediul Twitter, un mesaj de „condoleanțe familiilor victimelor exploziilor teribile din Beirut”.

„Suntem alături de Liban și de poporul libanez în aceste vremuri dificile”, a mai scris Iohannis în limba engleză.