Expoziţia Apocrypha 2 a controversatului Gabriel Miloia, care urma să aibă loc în Palatul Episcopal Greco-Catolic din Piaţa Unirii, a fost anulată. Printr-un anunţ publicat, miercuri, pe portalul Visual Kontakt şi transmis presei, Miloia - autorul proiectelor "Muian" - spune că episcopul Virgil Bercea l-a anunţat, prin SMS, că expoziţia nu mai poate să aibă loc.

SMS-uri de la episcop?

"Muianul" susţine şi că Preasfinţia Sa i-a fi trimis un SMS cu limbaj trivial. În anunţul publicat şi transmis presei, presupusul SMS primit de la episcopul Virgil Bercea este citat cu ghilimele. Deşi Miloia nu explică, se înţelege că mesajul este scris, de fapt, de altcineva şi doar citat de episcop.

"Felicitari Eparhiei Greco-Catolice de Oradea pentru invitarea marelui artist de p*** scuturate, Bako, care a vandalizat Oradea. E cum nu se poate mai potrivita invitarea lui in Palatul Episcopal, mai ales ca strandurile deja s-au inchis. Sper ca gasca de homosexuali ai casei nu va rata deschiderea. Nu, nu aveti nevoie de ortodocsi, sa va ingroape", arată textul. 

BIHOREANUL a descoperit că mesajul fusese postat, de fapt, de jurnalista independentă Ramona Băluţescu pe pagina sa de Facebook (foto). Femeia critica, astfel, decizia Eparhiei de Oradea de a accepta organizarea în Palatul Episcopal a expoziţiei lui Miloia - autorul unor proiecte scandaloase, precum ştampilarea propriului chip pe mai mult de 200 de clădiri din oraş şi vernisarea unei expoziţii cu imagini în care se masturbează.

Potrivit anunţului postat pe pagina Visual Kontakt şi transmis şi presei, Miloia susţine că episcopul i-a redirecţionat lui acest mesaj şi, apoi, i-a transmis, tot prin SMS: "Vă anunţăm cu regret că expoziţia nu va mai avea loc". 

"Ultima dată când i-am cerut socoteală pentru insultele trimise, mi-a spus că cei ca mine merită insultaţi. M-a făcut să mă simt sub-uman", a mai scris autorul proiectului "Muian", cu trimitere la PS Bercea. Afirmaţiile lui Miloia merită, însă, tratate cu scepticism, dat fiind că acesta caută mereu să iasă în evidenţă prin proiecte şi declaraţii şocante.

Poarta graţiei

De o bună perioadă de timp, pe paginile oficiale ale proiectului Muian se anunţă vernisajul expoziţiei Apocrypha 2 la Palatul Episcopal Greco-Catolic din Oradea. Au fost publicate, de asemenea, fotografii cu pregătirile expoziţiei făcute în clădirea-monument. 

Într-un interviu publicat marţi de cotidianul Jurnal bihorean, Gabriel Miloia, pe numele său real Gabriel Bako, spunea că proiectul său este despre "reconciliere", bazat pe ideea că "arta este poarta graţiei". Totodată, acesta recunoştea că, prin iniţiativele anterioare sub marca "Muian" a dus "la extrem pornografia şi obscenitatea proiectului". 

În semn de recunoştinţă pentru găzduirea proiectului, Muianul anunţa că va dona 208 monede de argint Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, care să ajute la reabilitarea Palatului Episcopal din Piaţa Unirii.

"Sunt dezgustat"

Tot miercuri, la scurt timp după transmiterea comunicatului, pe pagina Muian Oradea a apărut un nou mesaj, prin care Miloia îşi arată supărarea pentru întâmplare, dezăvăluind şi faptul că este homosexual.  

"Sunt dezgustat că un an de muncă și patru luni de șantier se încheie cu înjurături homofobe. Vreau să fie limpede că ”cei ca mine”, homosexualii, nu merită să fie insultați. Nimeni nu merită insultat, iar eu, unul, nu permit să fiu. Și vreau să fie limpede că e anormal ca episcopii să distribuie înjurături pe telefon. Nu am nimic de adăugat". Miloia a mai spus, totuşi, că va vernisa expoziţia în altă parte. 

Contactaţi de BIHOREANUL, reprezentanţii Episcopiei Greco-Catolice de Oradea au spus că vor reveni cu un comunicat oficial pe această temă.