Sala "Enescu-Bartok" a Filarmonicii de Stat Oradea a găzduit, miercuri după-amiază, evenimentul de lansare a expoziţiei "Shalom! Despre iudaism şi viaţa evreiască", realizată de Asociaţia Tikvah.

Expoziţia prezintă, prin informaţii şi imagini adunate pe mai multe panouri, istoria iudaismului, câteva dintre principiile şi tradiţiile de bază din cultura evreiască, precum şi principalele sărbători (Rosh Hashana, Yom Kipur, Hanuka, Purim, Shabat) şi însemnătatea acestora.

De asemenea, pe planşele pregătite de Asociaţia Tikvah se regăsesc şi informaţiile despre obiectele specifice acestei culturi, cum ar fi vechiul simbol iudaic menora, adică sfeşnicul cu şapte braţe care se regăseşte în casa fiecărui evreu, şi kippa, cu care bărbaţii îşi acoperă capul în semn de respect faţă de Dumnezeu.

Evenimentul a fost prezentat de preşedinta asociaţiei organizatoare, Emilia Teszler, care a subliniat ideea din spatele expoziţiei. "În alte proiecte de-ale noastre am întâlnit copii şi tineri care nu cunoşteam prea multe despre evrei, poate nu cunoscuseră niciodată unul şi auziseră doar de ororile prin care aceştia au trecut", a spus aceasta. De altfel, expoziţia este una itinerantă şi va fi purtată, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, prin mai multe şcoli orădene.

La lansarea expoziţiei "Shalom!" (pace) a participat şi rabinul comunităţii evreieşti din Oradea, care le-a urat celor prezenţi pace şi iubire în noul an, sărbătorit de evrei pe 24 şi 25 septembrie. De asemenea, printre cei prezenţi s-au numărat şi reprezentanţii altor religii, episcopul greco-catolic de Oradea, Virgil Bercea, subliniind şi el, într-un scurt discurs, importanţa păcii şi înţelegerii între oameni.

Evenimentul s-a încheiat cu un recital oferit de Hakeshet Klezmer Band, formaţia comunităţii evreieşti din Oradea, care a interpretat melodii specifice unor ritualuri, precum Dansul Mirelui, dar şi alte melodii ritmate. Liderul formaţiei a explicat că muzica klesmer este reprezentativă evreilor care au trăit în Europa de Est în secolele XIX şi XX, fiind influenţată şi de ritmurile tradiţionale ale ţărilor din această zonă.