"Artiştii sunt aruncaţi la gunoi!". Aceasta a fost una dintre ideile care au stat la baza expoziţiei "Tom-be-ron", a explicat Vioara Bara, sâmbătă, la vernisajul din Galeriile Reperaj, Cetatea Oradea.

Zeci de artişti locali, dar şi din Bucureşti, Timişoara sau Cluj şi-au expus lucrările de pictură, grafică, fotografie şi instalaţii care au avut ca laitmotiv gunoiul.

O expoziţie manifest

Evenimentul a fost organizat de Uniunea Artiştilor Plastici din Oradea, iar curatorii au fost Vioara Bara şi profesorul universitar Dorel Găină, artist originar din Oradea şi mutat la Cluj.

La eveniment au mai luat parte şi câţiva curoşi, în galerii fiind prezente peste 40 de persoane.

Ideea expoziţiei le-a venit celor doi artişti încă de anul trecut, însă au amânat organizarea acesteia pentru că niciun critic de artă nu şi-a dorit să verniseze "Tom-be-ron". Motivul? Nu le-a plăcut ideea, după cum a mărturisit Vioara Bara.

"E o coincidenţă ceea ce se întâmplă acum în Oradea din punct de vedere cultural (n.r. dorinţa şefului CJ Bihor de a unifica teatrele orădene şi Filarmonica, dar şi alte prevederi cu care artiştii locali nu sunt de acord). Ideea de bază este că noi ne înconjurăm tot mai mult de mizerii sociale, sociologice, psihologice, totul e gunoi şi la propriu şi la figurat, iar artiştii suferă, sunt aruncaţi la gunoi. Datoria artistului este însă să tragă un semnal de alarmă, să se implice în comunitatea în care trăieşte prin creaţii. Arta pune numai întrebări, iar dumneavoastră trebuie să găsiţi răspunsurile", le-a spus celor prezenți Vioara Bara.

La rândul său, Dorel Găină a explicat că artiştii expozanţi au avut de ales între două concepte "Cultura`n tomberon" şi "Tomberonul ca şi haină de gală".

"Am văzut cum tomberonul a fost reinterpretat, cum a fost reciclat pentru lucrări şi cum se poate transforma în lucruri minunate", a spus universitarul.  

În timp ce acesta vorbea, Vioara Bara a pictat cu alb pe un covor roșu mesaje precum "Manifest", "Libertate" sau "Cultura la gunoi". La finalul discursului, aceasta l-a îmbrăcat pe Găină cu piesa nou creată, denumind-o "haină de gală". 

Gunoi şi pandemie

Cei mai mulţi artişti expozanţi s-au inspirat din actualitate, punând accent pe mizeria din jur, pe problema gunoiului pe care îl producem zilnic, iar unii au scos în evidenţă traiul în pandemie.

Printre creaţiile expuse se numără o fotografie numită "La-Guvern", de bucureşteanul Radu Igazsag, care ilustrează gunoiul de lângă Palatul Victoria (foto jos), o imagine modificată digital ("Tom-be-ron"), ce surprinde un mistreţ mort așezat pe o saltea, realizată de artista Georgiana Brandt din Timişoara, şi "Domino" o lucrarea a cunoscutului artist fotograf orădean Ovi D. Pop, care a pozat două femei goale într-un morman de deşeuri electrocasnice.

Alte creaţii interesante sunt pictura "Cădere din înăuntru", de Vioara Bara, în care apare un balaur ce scuipă oameni pe gură, şi "Coasta dalmată", de Adi Judea, care reprezintă o pictură pe un flacon pentru ulei de palmier, care vrea să simbolizeze distanţare socială din timpul pandemiei.

Iubitorii de artă pot vedea expoziția "Tom-be-ron" la Galeriile Reperaj din Cetatea Oradea, de marţi până duminică, între orele 9 la 17. Intrarea este liberă.