Muzeul Ţării Crişurilor îi invită pe pasionaţii de hărţi şi istorie la prima expoziţie din anul 2022. Aceasta cuprinde mai multe hărţi, unele cu o vechime de peste 300 de ani, care au fost făcute în timpul Imperiului Habsburgic, în vremuri în care conducătorii acestuia îşi doreau recucerirea spaţiului din jurul Dunării.

În cadrul expoziţiei "Spaţii fluente. Hărţi ale spaţiului dunărean 1650-1800" sunt adunate sute de hărţi, organizate în cinci secţiuni tematice. Ele fac parte din colecţia de hărţi şi planuri ale Casei de Baden, păstrată în prezent la Arhiva Generală a Landului din Karlsruhe şi Biblioteca Landului Baden, și au fost realizate de cartografii acelor vremuri, potrivit unui comunicat transmis de MŢC.

Câteva sunt hărţi geografice, dar cele mai multe au caracter militar și "conţin detalii despre cele mai recente cetăţi şi drumuri construite în secolele XVII - XVIII, care urmau să-i ajute pe militari să plănuiască ofensive în spaţiul străbătut de fluviul Dunărea într-o perioadă în care acesta era cucerit de Imperiul Otoman", a explicat managerul MŢC, istoricul Gabriel Moisa.

Informațiile de pe hărţi sunt scrise în limba engleză şi germană, dar muzeografii au pregătit şi explicaţii în limba română. 

În cadrul evenimentului participanţii vor putea vedea şi "exponate din colecţia Institutului de Istorie şi Studii Regionale al Şvabilor Dunăreni din Tübingen şi două valoroase colecţii private: colecţia dr. Mathias Beer (din Tübingen) şi colecţia dr. Ovidiu Şandor (din Timişoara)", se arată în comunicat.

Vernisajul "Spaţii fluente. Hărţi ale spaţiului dunărean 1650-1800" va avea loc vineri, la ora 17, în cadrul secţiei Muzeului Oraşului Oradea, din Piaţa Emanuil Gojdu, în corpul A, etajul II. Expoziţia va putea fi vizitată până în 10 aprilie. 

Aceasta este organizată împreună cu Direcţia Patrimoniu Cultural Universitar a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca şi cu Institutului de Istorie şi Studii Regionale al Şvabilor Dunăreni din Tübingen.