Concursul pe tema "Naţiunea maghiară fără hotare" a fost organizat în urmă cu două săptămâni, la iniţiativa UDMR Bihor, cu ocazia împlinirii, pe 4 iunie, a 90 de ani de la tratatul de la Trianon, care consfinţea dreptul popoarelor la autodeterminare. După cum se ştie, maghiarii nu au acceptat tratatul prin care Ungaria a pierdut Transilvania, iar de atunci tendinţele iredentiste au ajuns promovate pe toate căile, iată, chiar şi de copii din clasele I-IV!

Ungaria "reîntregită"

În competiţie au fost înscrişi elevi din ciclul primar de la "Dimitrie Cantemir", "Nicolae Bălcescu", "George Coşbuc", Liceul "Lucian Blaga", respectiv Liceul "Szent Laszlo" din Oradea. Vernisajul expoziţiei formate din desenele micuţilor a avut loc marţi, la Galeria Euro Foto Art, care funcţionează în fostul sediu al Bibliotecii Judeţene din Piaţa Independenţei, după ce în prealabil au fost analizate de o comisie a UDMR din care a făcut parte şi viceprimarul Biro Rozalia.

Majoritatea desenelor conţin lozinci sau versuri maghiare de genul "omul nu îşi schimbă patria şi nici credinţa, precum nu îşi schimbă faţa, iar la asta ne obligă loialitatea faţă de strămoşi", "pe cine Dumnezeu a făcut ungur şi nu se ţine de naţia lui nu e om bun" sau mesaje de credinţă în "reînvierea Ungariei". Mai multe lucrări conţin pe ele versuri de autori maghiari precum "maghiar e cel pe care-l doare Trianonul" sau mesaje de genul "Ungaria, inima frântă a Europei", "Ungaria a fost o ţară".

Foarte puţine dintre lucrările micuţilor conţin steagul românesc, iar harta României apare mereu ciopârţită, fără Ardeal. În schimb, culorile şi coroana Regatului Ungar sunt prezente peste tot. Mai mult, în unele desene apar copii care plâng, în urma faptului că "Erdely", adică Ardealul, i-a fost luat Ungariei.

Desene din inimă

Prezentă la vernisaj, în calitate de vicepreşedinte al UDMR Bihor, viceprimăriţa Rozalia Biro a explicat că expoziţia nu a fost menită să jignească românii şi că reprezintă strict viziunea copiilor asupra tratatului de la Trianon. Ea a spus că gândurile elevilor legate de întregire sunt cât se poate de legitime, deoarece "aşa cum românii se gândesc la unitatea în întregime, cu Moldova", la fel gândesc şi maghiarii faţă de Ardeal.

În opinia lui Biro, acuzele de iredentism sunt exagerate, deoarece mesajul expoziţiei este unul "de prietenie" între cele două naţii, mai ales în contextul în care între cele două ţări practic nu mai există graniţe. În plus, a susţinut ea, "nimeni nu le-a spus copiilor ce să deseneze". "Când o să aveţi copii, şi o să le spuneţi să deseneze ceva, o să vedeţi că vor desena ceea ce e în inima lor. Nu cred că rolul învăţătorilor a fost să le spună ce să deseneze. Învăţătoarea a trebuit să le povestească ce s-a întâmplat acum 90 de ani. Ea are menirea să le spună şi despre drepturile minorităţilor în România, cât de respectate sunt", a spus Biro.

"Era necesar să dezvoltăm sentimentul de apartenenţă la naţiunea maghiară, la fel cum e necesar să dezvoltăm sentimentul apartenenţei Moldovei la naţiunea română", a mai declarat viceprimăriţa UDMR.

Pe aceeaşi temă a perorat şi artistul fotograf Ştefan Toth, proprietarul Galeriei Euro Foto Art, afirmând că "atmosfera turbată" creată în jurul evenimentului, prin faptul că jurnaliştii au pus întrebări şi au criticat mesajele din desenele elevilor, este exagerată. "Ar trebui să lăsăm deoparte acest patriotism înflăcărat şi să mai coborâm şi pe pământ", a spus Toth.

Întrebată de BIHOREANUL dacă nu sunt cam dure, totuşi, mesajele transmise de elevi, la vârsta lor, viceprimăriţa Rozalia Biro a răspuns: "Ce era să facem? Să nu expunem desenele realizate, totuşi, de nişte copii?".

Lucrări prietenoase

Ce-i drept, au fost expuse şi lucrări prietenoase. Ca de pildă cea a elevilor din clasa a II-a B, de la Şcoala George Coşbuc, care a ocupat locul I şi care a şi câştigat, de altfel, concursul. "Prietenia româno-maghiară" e ilustrată de doi copii situaţi de o parte şi de alta a graniţei, îmbrăcaţi în costume naţionale maghiare. "Reprezintă unitatea maghiarilor din cele două ţări, fie că sunt în Ungaria, fie că sunt în România", a explicat Rozalia Biro.

"Desenele acestea nu trebuie să sădească ură, ci dimpotrivă, să fie pace. Aşa le-am conceput cu copiii", a spus şi învăţătoarea micuţilor, Rozalia Bite.

De altfel, toate cele trei lucrări de pe "podium" au avut mesaje pozitive. Locul doi a fost ocupat de desenul clasei a III-a E, de la Şcoala Nicolae Bălcescu, iar locul trei, de clasa a II-a A, de la Şcoala Szent Laszlo. Premiile au constat în atlase, cărţi, reviste pentru copii şi dulciuri.

Printre participanţi s-a numărat şi fiul Rozaliei Biro, Barna Biro, elev în clasa a III-a C, la şcoala George Coşbuc. "Lucrarea copilului meu reprezintă lupta dintre un maghiar şi un turc, când se eliberează cetatea Oradiei de maghiari", a explicat viceprimarul.

Desenele vor rămâne expuse la Galeria Euro Foto Art până vineri, după care ele vor fi expuse în Ungaria. "Iniţial, voiam să le expunem la Parlament, în Budapesta, dar deocamdată nu ştim dacă se va şi concretiza. Vom avea un răspuns cândva săptămâna următoare", a spus Rozalia Biro.