Curioşii sunt invitaţi de miercuri la o nouă expoziţie a Muzeului Ţării Crişurilor "The Taranterra Project", care este dedicată lumii păianjenilor şi prezintă 55 de tarantule vii.

Potrivit unui comunicat transmis de instituţia muzeală, noua expoziţie este amenajată în cadrul Secţiei Ştiinţele Naturii, în Vivariu, şi prezintă 55 de tarantule vii, din 50 de specii de pe patru continente, din toate habitatele naturale în care acestea trăiesc.

"The Taranterra Project" a fost amenajată cu ajutorul a doi tineri orădeni, care sunt colecţionari de păianjeni gigantici.

"Totul a pornit din această primăvară, pe fondul arahnofobiei de care sufeream (n.r. - teamă morbidă de păianjeni) şi care devenise aproape o obsesie pentru mine. Am fost consiliat de cineva care a reuşit să depăşească această problemă şi, la sfatul său, în luna martie a acestui an mi-am cumpărat primul păianjen, o tarantulă. Acum am peste 80 de exemplare din 60 de specii şi intenţionez să îmi dezvolt colecţia. În prezent, arahnofobia este cea mai răspândită fobie după frica de întuneric - acluofobia - şi îmi doresc să pot face ceva în acest sens, pentru ca aceia care suferă de frică de păianjeni să nu mai fie chinuiţi de această fobie şi să o poată depăşi. De aceea am iniţiat această expoziţie", a spus Bogdan Biriş, unul dintre colecţionari.

Pasiunea comună pentru tarantule a făcut ca Bogdan să se întâlnească cu un alt orădean, Andrei Lazăr, pasionat de arahnide. Împreună, ei au pus bazele proiectului "The Taranterra Project". 

Expoziţia va putea fi vizitată timp de şase luni, până în vara anului viitor. În acest timp, cei doi colecţionari promit că numărul păianjenilor va crește constant şi va ajunge la peste 100 de exemplare, care să reprezinte mai bine de 80 de specii din întreaga lume.

Cei doi tineri susțin și că expoziţia este cea mai mare de acest gen din ţară, atât din punct de vedere al numărului de exemplare, cât şi al diversităţii speciilor. 

Preţul biletelor, care include vizitarea expoziţiei de tarantule, dar şi a Vivariului, este de 6 lei/persoană pentru adulţi şi de 3 lei/persoană pentru copiii de peste 4 ani, elevi, studenţi şi pensionari. Intrarea este gratuită pentru copiii de până la 4 ani, copiii din centrele de asistenţă socială, persoanele cu handicap, lucrătorii actuali şi pensionarii din reţeaua muzeistică naţională. 

Toți vizitatorii trebuie să respecte regulile sanitare impuse de autorități în timpul pandemiei de coronavirus, precizează comunicatul.