O expoziție cu tablouri din mărgeluțe de sticlă, care pot fi admirate încă în Cetatea Oradea, a ajuns și la Miskolc. 17 tablouri realizate cu migală de dr. Mariana Casian au fost expuse cu ocazia unei conferințe de formare și cercetare în Sănătate Publică, organizată de Facultatea de Medicină din Miskolc.

Evenimentul s-a derulat în perioada 28-30 august, la un hotel din Miskolctapolca.

Dr. Mariana Casian, medic stomatolog pensionat, a fost invitată de decănița facultății, dr. Kiss-Tóth Emöke, care i-a văzut tablourile expuse în Muzeul Cetății Orădene.

„Au venit la un moment dat câteva persoane, între care și decana Facultății de Medicină, și m-a întrebat dacă doresc să particip la acest eveniment, că le place foarte mult colecția mea. Le-am zis: «Sigur. Am doar trei condiții: lumină (pentru punerea în valoare a tablourilor - n.r.), cazare și siguranța tablourilor». M-a întrebat: «Cât cereți?». Le-am spus: «Nu este cazul. Dumneavoastră mă bucurați pe mine, eu vă bucur pe dvs.». Au fost extraordinar de drăguți”, a povestit dr. Mariana Casian pentru BIHOREANUL.

Însoțită, ca de obicei, de soțul ei, Victorin Casian, și el medic stomatolog pensionar, orădeanca s-a pregătit temeinic pentru eveniment, mai ales că după ce a acceptat invitația, a aflat că nu va avea traducător, iar ea nu vorbește fluent limba maghiară. S-a străduit, însă, și până la urmă a rostit un discurs în limba țării vecine.

„De 350 de ori am repetat acel discurs ca să mă prezint cum trebuie. Cerându-mi un autograf, un domn profesor mi-a apreciat discursul citit, confirmând puterea incredibilă a cuvintelor și asigurându-mă că cele rostite și-au croit calea, luminând încăperea și încălzind sufletele. Mi-a șoptit că trei doamne au lăcrimat. Pentru mine a fost o dulce alinare”, a povestit doamna Mariana, emoționată.

Pentru evenimentul din Miskolc doctorița a pregătit 17 tablouri construite minuțios din mărgeluțe minuscule. Unul, realizat din 200.000 de mărgele de 1 și 2 milimetri, se numește „Drumul spre târg” și este o reproducere după opera pictorului francez Constant Troyon. Cel din urmă tablou face parte din colecția neexpusă a doctoriței Casian.

Expoziția "Povestea de dincolo de mărgele” mai poate fi vizitată la Muzeul orașului Oradea din Cetate până pe 30 septembrie inclusiv.

„Nu știu ce se va întâmpla după această dată. Încă sper să obținem un spațiu pentru o expoziție permanentă, dar deocamdată avem doar promisiuni. Știți cum spune un citat din Joseph Campbell: «Urmează-ți bucuria și ușile ți se vor deschide singure». Oare este așa? Vom vedea”, spune artista cu tâlc.

Ca de obicei, în fiecare sfârșit de săptămână, soții Mariana și Victorin Casian (foto) sunt prezenți la muzeu pentru a le explica vizitatorilor poveștile din spatele fiecărui tablou.

Așa cum BIHOREANUL a mai arătat, expoziția a fost vernisată în urmă cu un an. Inițial, ea ar fi trebuit să rămână deschisă publicului până pe 31 decembrie 2022, însă a fost prelungită succesiv.

„Vin destul de mulţi oameni şi are trecere pentru public. Este o expoziţie plăcută pentru vizitatori şi s-ar putea să o mai prelungim, dacă nu intrăm într-o reorganizare”, explica, la precedenta decizie de prelungire, Ionuţ Ciorba, şeful secţiei Muzeului oraşului Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!