Muzeul oraşului Oradea va găzdui vineri o expoziţie formată din aparatură audio-vizuală utilizată în producţia de film, care a aparţinut cineaştilor bihoreni amatori sau au fost folosite de radiouri locale. 

Expoziţia "Peste un secol de audio-vizual la Oradea. Colecţia jurnalistului Dinicu Braghină – UARF" este alcătuită din aparate de proiecţie de 16 mm, de 9.5 mm şi de 8 mm, dar şi aparate de filmat, de fotografiat sau reportofoane, potrivit unui comunicat transmis de muzeu.  

Unele dintre echipamentele expuse au fost folosite în emisiunile Radio Sonvest Oradea, primul post de radio privat din vestul României după evenimentele din 1989, şi Radio Tinereţea, primul post de radio clandestin din Oradea. 

"Un segment din cadrul expoziţiei îi este dedicat lui Zenobiu Domide - primul cineast amator, creator de filme de animaţie din România. În cei peste 50 de ani de activitate, acesta a creat sute de filmuleţe de scurt metraj de animaţie, în diverse tehnici, fiind premiat la peste 50 de festivaluri ale genului din ţară şi străinătate", se arată în comunicat.

Toate aparatele fac parte din colecția jurnalistului Dinicu Braghină. 

Vernisajul expoziţiei va avea loc vineri, ora 12, în corpul B, etaj 2, sala 13, în Muzeul orașului Oradea.

Evenimentul este organizat de Muzeul Ţării Crişurilor Oradea în colaborare cu Centrul Naţional al Cinematografiei, Arhiva Naţională de Filme, Consiliul Naţional pentru Drepturi de Autor Sara – Dacin şi Uniunea Autorilor şi Realizatorilor de Film şi în parteneriat cu Consiliul Judeţean Bihor, Primăria Municipiului Oradea şi Universitatea din Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!