Pasionaţii de porumbei voiajori sunt aşteptaţi peste două săptămâni, respectiv în weekendul 21 - 22 ianuarie, la o expoziţie specială dedicată lor, la Trade Center Oradea.

Este vorba despre Expoziţia Naţională Columbofilă a României, organizată de Federaţia Naţională a Crescătorilor de Porumbei din România, condusă, în calitate de preşedinte, de bihoreanul Marius Tunduc, membră a Federaţiei Columbofile Internaţionale.

"Peste 300 de crescători din ţară vor prezenta porumbeii care au obţinut cele mai bune rezultate în competiţiile naţionale şi internaţionale, la probele de viteză, demifond, general,fond, maraton, maraton extrem atat la porumbei tineri cât si la maturi", se arată într-o informare transmisă din partea organizatorilor.

În cadrul evenimentului de la Oradea, columbofilii vor putea participa şi la seminarii dedicate lor. Potrivit site-ului federaţiei de specialitate, pe 21 ianuarie, de la ora 12, va fi un seminar susţinut de Rick Cools, un celebru crescător belgian, pe tema "Vaduvia cu femele", iar de la ora 15, un alt seminar, Lothar Lessmeister (International Barcelona 2016) şi Hugo Kipp (1 International St. Vicent 2016) vor vorbi desspre cursele de maraton, respectiv despre pregătirea porumbeilor şi concurarea lor.

Preţul unui bilet la expoziţie este 20 de lei şi include catalogul de prezentare.

Columbofili cu rezultate

Pe de altă parte, în 2017, Federaţia Naţională Columbofilă împlineşte 80 de ani, "moment de bucurie, dar şi de meditaţie şi aducere aminte a tot ce a insemnat evolutia sportului columbofil in acesti ani".

Asociaţia Columbofilă din Bihor a fost înfiinţată, în anii ’50, de către pasionaţii de atunci - Ádám László, Kiss Miklós, dr. Munteanu Mircea, Kertész Viktor, Szőke Elemér, Novák Zoltán, Szerző Zoltán, Teotu Mircea  sau  Magyari Ernő – fiind a treia din ţară. De-a lungul timpului, aceasta a dat crescatori de elită şi porumbei de excepţie.

"Toată ţara ştia de linia de porumbei negri ai profesorului Coste Octavian, de pasărea lui Tunyogi Zoltan, care a zburat Liege (1200 km), de rezultatele porumbeilor lui Pető János, care în anul 2005 au zburat distanţa Barcelona - Oradea (1697 km) sau cu ocazia Olimpiadei de la Londra, distanţa Londra - Oradea, aproape 1700 de km", a rememorat inginerul Ioan Haşaş câteva dintre rezultatele marcabile ale bihorenilor. "Astăzi, rezultatele crescătorilor Oros Bogdan din Salonta sau Trusca Dan din Marghita la categoria maraton naţional, tandemului Zlibut-Santa la categoria As naţional şi palmares Record, Sztanyik Ionuţ la As maraton, Vancea Flavius şi Tirtea Florin la viteză, demifond, familiei Lucaci, Blaga Gheorghe, familiei Miclos, tandemului Buda Constantin şi Ionuţ Fildan sunt doar câteva dintre cele care pot ridica judeţul Bihor printre protagoniştii columbofiliei române", a mai precizat Haşaş.


Programul expoziției

VINERI 20 IANUARIE

14:00 - 18:00 Preluarea standurilor, aranjare marfă, porumbei, etc.

14:00 - 17:00 Primirea porumbeilor pentru expoziție

18:00 - 21:00 Arbitrarea porumbeilor standard

SAMBATA 21 IANUARIE

10:00 Deschiderea expoiziției

12:00 Seminar Rick Cools - Vaduvia cu femele – Sala conferinte Expozitie

13:00 Licitatie Rick Cools (Belgia), Lothar Lessmeister si Kipp si Fiul (Germania)

15:00 Seminar Lothar Lessmeister (1 Int. Barcelona 2016) & Hugo Kipp (1 Int. St. Vicent 2016) - Sala conferinte

19:30 Gala campionilor - Sala de evenimente Ambasador, la Oradea Shopping City

DUMINICA 22 IANUARIE

10:00 Deschiderea expozitiei

11:00 Premierea etapei nationale - Berlin si Harkov

15:00 Inchiderea expozitiei - Predarea porumbeilor si dezafectarea standurilor.