"Mă sufocă îngrozitor, cum nici nu prea pot exprima în cuvinte faptul că nu putem să ieşim niciodată afară, şi mi-e groază că am putea fi descoperiţi şi împuşcaţi", scria Anne Frank, în jurnalul ei.

Asociaţia Tikvah, în colaborare cu Biblioteca Judeţeană "Gheorghe Şincai" şi Anne Frank House, a vernisat, miercuri, expoziţia "Anne Frank - o istorie pentru prezent", ce cuprinde 32 de panouri cu imagini şi informaţii care prezintă viaţa fetiţei cunoscută de o lume întreagă deoarece şi-a scris experienţele şi sentimentele trăite în timpul Holocaustului, când se ascundea împreună cu familia ei într-o anexă a unei clădiri din Olanda.

Anne Frank şi familia ei au fost până la urmă deportaţi la Auschwitz, tatăl fetei fiind singurul supravieţuitor.

Invitatul special al evenimentului, care s-a desfăşurat în amfiteatrul Bibliotecii Judeţene, a fost ambasadorul Olandei în România, Matthijs van Bonzel. "Jurnalul lui Anne Frank nu spune doar povestea lui Anne Frank, ci a tuturor celor care au suferit în acea perioadă. Uniunea Europeană încearcă acum să asigure o viaţă trăită altfel pentru toţi cetăţenii. UE nu este perfectă, tot mai avem multe probleme de rezolvat, dar toţi oamenii trăiesc liberi. Cred că Anne Frank şi-a exprimat speranţa că va exista o asemenea societate în care oamenii să fie egali şi să trăiască în armonie", a declarat Excelenţa Sa, Matthijs van Bonzel, adăugând că a fost surprins să descopere că a existat şi o fetiţă orădeancă, Eva Heyman, care şi-a relatat experienţele din timpul Holocaustului într-un jurnal.

La eveniment au asistat peste 120 de persoane, printre care episcopul romano-catolic Bocskei Laszlo, episcopul greco-catolic Virgil Bercea, managerul Bibliotecii Judeţene, Ligia Mirişan, viceprimarul Mircea Mălan, directorul Direcţiei de Cultură, Lucian Silaghi, şefa Cancelariei Prefectului, Claudia Timofte, dar şi elevi de la diferite licee orădene. Aceştia au urmărit filmul documentar "The short life of Anne Frank", au ascultat eseul "Dăruieşte!", scris de aceasta, iar apoi au vizitat expoziţia amenajată la etajul II al Bibliotecii Judeţene.

Expoziţia va putea fi vizitată aici, gratuit, timp de două săptămâni. Totodată, pentru cei interesaţi, în zilele de luni şi joi, de la orele 11, 12 şi 13, va rula filmul documentar cu povestea Annei Frank.

Proiectul Asociaţiei Tikvah este sponsorizat de Claims Conference, Bernard Charitable Trust şi Anne Frank House.