Micuţii orădeni pot vedea la Teatrul Arcadia o expoziţie deosebită. În cadrul proiectului european "Itinerances", Teatrul de Păpuşi din Belfort, Franţa, a adus la Oradea o expoziţie ce cuprinde 62 de păpuşi şi marionete, unele de colecţie, vechi de peste 100 de ani, specifice teatrelor din Franţa, Belgia, Grecia, Rusia, Bulgaria, Cehia, România, Italia, Olanda şi Germania. Unele dintre acestea sunt expuse în teatre castel, adică în decorul folosit în spectacole.

O parte dintre păpuşile expoziţiei sunt de colecţie, vechi de 100 de ani, iar altele realizate la comandă în atelierele teatrului din Belfort după planurile celor originale. "Fiecare păpuşă este specifică unei ţări, cum ar fi Vasilache în România, Punch, în Anglia, Guignol, în Franţa, Pulcinella, în Italia. Aceste păpuşi sunt foarte critice la adresa autorităţilor, la adresa societăţii şi reprezintă ceea ce gândesc şi simt oamenii de rând", a explicat regizorul Radu Dinulescu, coordonatorul proiectului european Itinerances, al cărui organizator principal este Teatrul Regina Maria.

Vernisajul expoziţiei a avut loc luni la Teatrul Arcadia în prezenţa lui Jean-Paul Lang, cel care a realizat-o. Cele două păpuşi specifice româneşti, Vasilache şi Mărioara, au fost cumpărate de acesta de la un teatru din Elveţia, directorul acestuia primindu-le în urmă cu 30 de ani din partea teatrului din Arad.

Copiii pot să vadă gratuit expoziţia "Itinerances" până pe 31 mai, zilnic între orele 10 şi 17. Pentru grupuri organizate, actorii trupei Arcadia vor asigura ghidaj, cu condiţia ca grupul să se înscrie fie la Agenţia Teatrului Regina Maria fie la adresa de mail teatrularcadia@yahoo.com.

Proiectul European "Itinerances", din cadrul Programului Cultura 2007 - 2013, se derulează la Oradea, Bruxelles, Belfort (Fr) şi Sobeslav (Cz). În afara acestei expoziţii care va fi prezentă şi în celelalte oraşe menţionate, se vor derula şi alte activităţi, ateliere de lucru, crearea unui spectacol cu imagini 3D şi păpuşi, turnee în cele 4 ţări.

În luna octombrie va avea loc premiera spectacolului "O mie şi una de frontiere" cu actori şi tehnicieni ai Trupei Arcadia, spectacol scris de Radu Dinulescu şi regizat de Luis Montoto din Cehia şi care beneficiază de aportul a numeroşi alţi artişti din cele 4 ţări.

Proiectul "Itinerances", care va dura până în iunie 2015, are un buget total de 405.000 euro, dintre care 200.000 euro finanţare europeană nerambursabilă, iar restul sunt asiguraţi de cele patru teatre partenere, cel din Oradea, din Franţa, Cehia şi Belgia.

"Itinerances" cuprinde şi diverse ateliere de lucru pentru actorii implicaţi, în care se studiază construcţia şi mânuirea de păpuşi şi marionete, realizarea unui spectacol care îmbină tehnica străveche a păpuşăriei cu imaginea de sinteză şi proiecţia de film (care va rămâne în repertoriul Teatrului Regina Maria şi care se va juca în cele 4 ţări participante şi în Ungaria).