Uniunea Artiștilor Plastici filiala Oradea organizează sâmbătă o nouă expoziție la Galeriile Reperaj din Cetatea Oradea. În cadrul acesteia, vor expune 70 de artiști din Oradea, dar și din alte orașe ale țării. 

Expoziția a fost denumită „Salva Ucraina”, un joc de cuvinte inspirat din expresia „Slava Ukraini” (Glorie Ucrainei), dar care face referire la salvarea Ucrainei și prin artă. "Este o expoziţie-manifest, care sugerează prin tema abordată salvarea Ucrainei, desigur în sens figurativ, prin artă", a explicat Vioara Bara, curatorul expoziţiei şi preşedinta filialei Oradea a UAP. 

În galerie vor putea fi admirate lucrări semnate de artiști din Oradea, Constanţa, Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara.

Aceştia au realizat picturi, sculpturi, grafică, printuri, dar şi instalaţii, multe dintre lucrări fiind de mari dimensiuni, chiar şi de 2 metri.

"După acest lung moment (războiul n.r.), multe nu vor fi ca înainte, măcar pentru că am devenit ceva mai lucizi de propria noastră fragilitate şi de cea a societăţilor noastre, dar şi mai treji despre condiţia noastră globală. După acest moment, vom învăţa poate mai bine să funcţionăm coerent ca umanitate totală, fără să ne uităm specificităţile cât se poate de regionale. Despre toate acestea se exprimă empatic şi indirect, în forme atât de diverse şi de expresive, în modalităţi atât de surprinzătoare şi de impresionante, plasticienii din Oradea şi din toată ţara adunaţi, în expoziţia "SALVA UCRAINA", de solidaritatea lor cu poporul vecin. Să le încredinţăm inimile noastre", a transmis, potrivit unui comunicat de presă, Maria Cârneci, istoric de artă şi scriitor.

Evenimentul va avea loc sâmbătă, de la ora 17, în Galeriile Reperaj din Cetatea Oradea (corpul C), iar intrarea va fi liberă. Expoziţia va rămâne în fortăreaţă timp de o lună.

Expoziția "Salva Ucraina" a fost finanţată de Primăria Oradea. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!