De Ziua Culturii Naţionale, sărbătorită anual pe 15 ianuarie, ziua în care s-a născut poetul Mihai Eminescu, mai multe obiective turistice din Oradea vor avea expoziţii interesante. Între ele se numără şi una cu partituri vechi de la începutul secolului, care vor fi expuse la Casa Darvas – La Roche.

Primele manifestări de Ziua Culturii Naţionale sunt programate în Turnul Primăriei Oradea, unde între orele 11 -13, va avea loc o expoziţie de fotografie intitulată "Oradea – Iarnă nocturnă", organizată de Asociaţia Internaţională "Euro Foto Art", potrivit unui comunicat transmis de Fundaţia de Protejare a Monumentelor Istorice din judeţul Bihor, cea care are în subordine mai multe obiective turistice din Oradea.

Toate imaginile reprezintă peisaje de iarnă surprinse de artistul fotograf Ştefan Tóth.

În acelaşi loc și interval orar va avea loc şi o expoziţie de aparatură fotografică, oferită de familia medicului chirurg Adrian Duşe, fostul manager al Spitalului Judeţean din Oradea.

Apoi, de la ora 14 până la 16, la Sinagoga Aachvas Rein, vizitatorii vor putea vedea o expoziţie cu volumele scrise de istoricul Mircea Paşca, de la Driecţia Judeţeană pentru Cultură Bihor.

Expoziţia va avea ca temă istoria arhitecturii şi va cuprinde lucrări precum "Case şi căsuţe din Oradea Mare", "Un pomelnic neisprăvit, Oradea 1900" sau "Un ghid de arhitectură, Arhitectură şi locuire în Oradea la începutul secolului al XX-lea". Cărţile vor rămână la sinagogă până în 27 februarie 2022.

Curioşii vor putea merge apoi la Sinagoga Sion, unde vor fi expuse şabloane şi detalii din proiectul care "a dat viaţă lăcaşului de cult". "În intervalul orar 14 -16, Ioana Klein, coordonator al lucrărilor în perioada 2014 - 2015 va oferi detalii despre pictura murală. Materialele prezentate vor fi expuse până în 27 februarie 2022", se arată în comunicat.

Între orele 15 – 17, Casa Darvas – La Roche va găzdui o expoziţie dedicată artei muzicale, care va cuprinde şi patituri vechi de la începutul secolului XXI, ce vor fi prezentate în premieră în faţa publicului din Oradea. Atmosfera va fi completată de muzica din perioada Belle Epoque interpretată la pian de Camelia Andone, artistă la Filarmonica de Stat din Oradea.

În cel mai nou obiectiv turistic din subordinea Fundaţiei de Protejare a Monumentelor Istorice din judeţul Bihor, Templul Francmasoneriei, va avea loc tot în intervalul 15 - 17, o prezentare despre arhitectura, istoria şi funcţiunea clădirii susţinută de Alexandru Mircea Vlad, consultant din cadrul Asociaţiei "Ţara Celor Trei Crişuri".

Cei care doresc să participe la evenimente trebuie să respecte toate restricţiile impuse în timpul pandemiei de Covid-19, inclusiv purtarea corectă a măştii de protecție şi prezentarea certificatului verde. Din cauza regulilor, doar 20 de persoane vor putea sta, în acelaşi timp, în spaţiile expoziţionale.

Preţul biletului de intrare la un obiectiv turistic este de 10 lei pentru adulţi, 5 lei pentru copii şi grupuri mai mari de 10 persoane. Obiectivele sunt deschise de la ora 10 la 18, de marţi până duminică.