Un orădean s-a ales cu dosar penal pentru ultraj, după ce a făcut un scandal de pomină, pentru că nu a vrut să lase angajaţii municipalităţii să demoleze o baracă metalică ridicată ilegal, în care omul şi-a făcut, fără autorizaţie, un atelier mecanic.

Scandalul s-a petrecut în cursul zilei de luni, pe strada Vavilov, din cartierul Nufărul. Cu toate că ştia de mai mult timp că urmează să fie executat silit pentru demolarea atelierului, orădeanul Crăciun Cosma a trecut la ameninţări când i-a văzut pe angajaţii Administraţiei Imobiliare Oradea, care veniseră, cu acte, să îl execute silit.

Bărbatul s-a urcat pe acoperişul construcţiei, vociferând că este singura lui sursă de venit şi ameninţând că le va da foc autorităţilor care au venit să-i demoleze atelierul. La eveniment au fost chemaţi şi poliţiştii, şi pompierii, iar un echipaj al mascaţilor a sosit în scurt timp să îl calmeze pe recalcitrant.

Unul dintre luptători a urcat pe acoperiş şi a încercat să îl imobilizeze, iar la un moment dat, din îmbrânceli, a fost cât pe ce să cadă. Norocul a făcut că în ajutorul său a venit un alt mascat, care l-a încătuşat pe bărbat, iar pompierii au dat cu jet de apă.

Crăciun Cosma s-a calmat doar după ce a fost încătuşat şi a fost dus la Poliţie. Afaceristul şi soţia acestuia, care au vociferat pe toată durata acţiunii, susţineau că exproprierea este ilegală de vreme ce a fost atacată în instanţă şi urma să se judece cândva în toamnă.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei, Anca Sas, reacţia bărbatului a fost neîndreptăţită, cu atât mai mult cu cât municipalitatea l-a înştiinţat în repetate rânduri că va fi expropriat şi i-a şi oferit o sumă de bani, stabilită de un expert, pentru că atelierul său era o piedică în faţa construcţiei de parcări. "Atelierul funcţiona de 12 ani. Jumătate era pe terenul Primăriei, jumătate pe terenul lui, şi funcţiona fără autorizaţie de construcţie, fără acte, ilegal, drept pentru care municipalitatea a decis exproprierea în baza Legii 255 privind exproprierea pentru o cauză de utilitate publică şi de interes local", a explicat Anca Sas.

Mai mult, orădeanul chiar s-a angajat că va demola el singur clădirea. "Conform legii, noi avem dreptul să expropriem, prin decizia AIO. Decizia a fost contestată în instanţă de proprietar, dar în acelaşi timp el împreună cu avocata lui au semnat o minută, prin care s-a angajat să demoleze singur acel atelier auto până pe 14 august. Nu a făcut-o, iar atunci, conform procedurii, demolarea s-a făcut de către angajaţii AIO", afirmă Sas.

Potrivit acesteia, municipalitatea i-a oferit orădeanului despăgubiri în cuantum de 110.454 lei, sumă stabilită de un evaluator.

Cert este că pentru gestul său, omul s-a ales cu dosar penal, fiind cercetat în prezent de poliţiştii orădeni. "Bărbatului în cauză i-a fost întocmit dosar penal pentru ultraj contra bunelor moravuri, iar soţia sa a fost amendată cu 200 de lei pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice", a declarat BIHOREANULUI agentul principal Ioana Lascău, de la Biroul de relaţii cu presa al Poliţiei Bihor.