Călin Puia (foto), directorul executiv al Direcţiei de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului Bihor, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că externalizarea serviciilor sociale va avea loc la 21 de aşezăminte din judeţ, conform unei Hotărâri pe care consilierii judeţeni au luat-o cu două luni în urmă în scopul reducerii cheltuielilor.

Puia a spus că, deşi va încerca să impună ONG-urilor care vor câştiga licitaţiile pentru externalizarea acestor servicii să păstreze actualul personal al DASPC, nu există nicio bază legală prin care să le oblige să facă acest lucru. "Noi vom propune fundaţiilor care vor câştiga licitaţiile să păstreze actualul personal, dar nu le putem impune să păstreze angajaţii", a declarat Puia.

Potrivit spuselor şefului DASPC, salariile celor 200 de asistenţi sociali care ar putea fi afectaţi se ridică anual la 600.000 de lei.

Şi preşedintele CJ Bihor, Radu Ţîrle, sprijină externalizarea, susţinând că încă din 2008 mai multe organizaţii care se ocupă de servicii sociale s-au arătat interesate să preia anumite centre aflate în grija DASPC. "Datorită sponsorizărilor pe care aceste organizaţii le pot obţine, asistaţii ar putea beneficia de condiţii mai bune, iar CJ ar avea celtuieli mai mici", a explicat Radu Ţîrle.

Printre cele 21 de centre unde serviciile sociale urmează să fie externalizate se află cele de la Cighid, Râpa, Casa Franz Max din Oradea sau Casa Săcuieni.

În ce priveşte soarta celor 200 de asistenţi sociali de la aceste centre, Călin Puia a precizat că pentru aceştia CJ a prevăzut în buget salarii până la sfârşitul anului.