După agenţia americană de ştiri Associated Press, prima care a difuzat acest rezultat, marile agenţii de presă din întreaga lume anunţă că Donald Trump, milionarul excentric şi incontrolabil care a dus o campanie crâncenă caracterizată prin discursuri anti-sistem, va fi următorul preşedinte al Statelor Unite ale Americii.

Trump a obţinut 276 voturi din Colegiul Electorilor, cu 6 mai mult decât ar fi avut nevoie pentru a ajunge la Casa Albă.

În timp ce Hillary Clinton nu a ieşit să facă declarații, la ora transmiterii acestei știri, preşedintele ales al SUA a ţinut deja un discurs prin care a mulţumit poporului american şi a transmis că nu va dezamăgi în această funcţie. De altfel, Trump a și declarat că Hillary Clinton l-a sunat pentru a-l felicita, recunoscându-şi înfrângerea.

La sediul de campanie, Trump a şi rostit deja primul său speech, practic, în noua sa calitate, dând semnalul că doreşte pacificarea societăţii după campania care a divizat-o: "Este momentul acum ca americanii să vindece rănile diviziunii. Este momentul să ne unim, ca o naţiune unită, a venit momentul să facem acest lucru. Eu mă angajez faţă de fiecare cetăţean că voi fi preşedintele tuturor cetăţenilor. Pentru cei care au ales să nu mă sprijine, mă adresez dvs să lucrăm împreună şi să unificăm măreaţa noastră ţară. Noi nu am dus o campanie, ci mai degrabă o mişcare extraordinară alcătuită din milioane şi milioane de bărbaţi şi femei care vor un viitor mai luminos pentru ţara lor. Este o mişcare alcătuită din oameni de toate rasele, religiile şi categoriile sociale, care vor ca naţiunea lor să fie măreaţă (...) Deşi campania s-a încheiat, munca noastră în această mişcare abia începe".

De asemenea, Trump a vorbit despre intenţia sa de a relansa economia SUA, spunând: "Avem un potenţial extraordinar. Fiecare american va avea ocazia să-şi îndeplinească potenţialul. Bărbaţi şi femei din această ţară, niciunul dintre ei nu va fi uitat de data aceasta. Vom repara oraşele, autostrăzile, spitalele, vom reconstrui întreaga infrastructură pe care o avem. Şi aceasta va deveni prima din lume. Ne vom îmbarca pe calea creşterii Produsului Intern Brut al Americii. Ne vom dubla creşterea economică şi vom deveni prima mare putere economică a lumii".

Noul preşedinte al SUA a dat şi primul semnal în legătură cu politica sa externă, pe un ton ce poate fi calificat drept prudent şi liniştitor: "Ne vom înţelege foarte bine cu toate ţările care vor dori să se înţeleagă bine cu noi. Trebuie să ne recuperăm destinul ca naţiune.Vreau să spun comunităţii internaţionale că interesul Americii va fi pe primul loc. Nu vom dezamăgi pe nimeni. Cât timp vom pune interesele Americii pe primul loc nu vom avea ostilitate, vom avea parteneriate".