Membri a patru partide extremiste, printre care Jobbik şi Garda Maghiară, nu vor putea intra pe teritoriul României şi s-a început procedura declarării lor ca indezirabili. Decizia a fost luată de Ministerul de Interne, după o discuţie cu preşedintele Traian Băsescu, scrie Digi 24.

"A fost instituită măsura nepermiterii intrării pe teritoriul României şi s-a solicitat instantei competente declararea ca indezirabili pentru un număr de cetăţeni ungari care desfăşoară în ţara noastră activ cu caracter extremist, în favoarea organizaţiilor Noua Gardă Ungară, Mişcarea de tineret din cele 64 de comitate, Oastea Haiducilor şi Jobbik. S-a stabilit cu certitudine că sunt implicaţi în activităţi de natură a justifica măsurile dispuse în condiţiile legii", a declarat purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog, într-o conferinţă de presă.

"La acest moment suntem într-o procedură de informare a autorităţilor ungare pentru a avea certitudinea că şi persoanele vizate sunt informate. Măsurile sunt în curs de implementare", a mai spus purtătorul de cuvânt.

Oficialul nu a dorit să precizeze dacă printre cei vizaţi este şi liderul Jobbik, Vona Gabor: "Referitor la cetăţeanul menţionat, MAI nu poate furniza date şi informaţii în plus întrucât pe rol se află în faza de implementare o cauză penală".

Decizia MAI vine după mitingul de luni de la Târgu Mureş, la care au participat şi reprezentanţi ai organizaţiei "64 de Comitate" şi Garda Maghiară - formaţiune interzisă în Ungaria. Extremiştii s-au îmbrâncit cu jandarmii şi au aruncat cu petarde. Preşedintele Traian Băsescu a cerut, marţi, Guvernului şi Parlamentului emiterea unui act normativ prin care să se interzică prezenţa membrilor partidului Jobbik în România, pe care l-a catalogat drept "extremist".

În plus, sâmbătă maghiarii din România participă la una din cele mai importante sărbători ale comunităţii lor, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni. În România, sunt prevăzute ca în fiecare an, manifestări, slujbe religioase, discursuri şi depuneri de coroane.