Înainte de a fi aruncaţi de pe băncile facultăţii în "lumea mare", unde trebuie să dea piept cu rânduielile reci ale societăţii de consum şi să-şi găsească un loc de muncă, studenţii Facultăţii de Arte din Oradea vor primi o mână de ajutor.

Ei vor putea lucra la firma pe care o înfiinţează facultatea, Student Art Factory, societate ce îşi propune să realizeze tipărituri publicitare ori mici obiecte de design interior. Studenţii vor putea, astfel, să câştige bani atât din salarii, ca angajaţi, cât şi din onorarii, rărind numărul artiştilor nevoiţi, din sărăcie, să presteze munci străine pregătirii lor...

Comasare cu deficit

Legea Educaţiei Naţionale permite oricărei facultăţi să îşi înfiinţeze o societate comercială, prin care să presteze servicii şi, astfel, să-şi facă bani. Condiţia impusă de lege este ca firma să contribuie într-adevăr la creşterea performanţelor instituţiei şi să nu influenţeze negativ activităţile didactice ori de cercetare. Universitatea din Oradea are, de altfel, din 2011, o societate comercială prin care administrează clinica de stomatologie a Facultăţii de Medicină şi Farmacie.

22 Agneta Marcu.jpgAcum şi Facultatea de Arte vrea să facă pasul. Motivul? În urmă cu un an, fostele facultăţi de Muzică şi Arte Vizuale s-au unit într-una singură şi, deşi Muzica stătea financiar binişor, noua facultate e una săracă, întrucât Artele Vizuale aveau deficit financiar. "Când am devenit decan, am vrut să văd ce am preluat la Arte. Aşa am aflat că secţia are aparate de printat de tot felul, care nu sunt folosite la capacitate", spune decanul Agneta Marcu (foto).

Aparatură degeaba

Departamentul de Arte Vizuale are diferite imprimante, aparate de multiplicare, ba chiar şi un plotter 3D, adică un aparat ce realizează tipărituri de dimensiuni mari, inclusiv în format tridimensional. Toate au fost achiziţionate pe vremea guvernării Călin Popescu Tăriceanu, când universităţile româneşti au primit bani mai mulţi pentru dotări materiale. "Însă unele aparate stau chiar nefolosite...", zice Marcu, dând ca exemplu chiar plotter-ul, cea mai valoroasă sculă, căreia îi lipseşte o piesă pe care nimeni din facultate nu s-a sinchisit să o cumpere, ca să-l pună în funcţiune.

Aşa a luat decăniţa decizia să înfiinţeze o firmă a facultăţii, botezată Student Art Factory, care să producă materiale publicitare, afişe, pliante, cărţi de vizită, dar chiar şi tricouri, steguleţe sau alte mici obiecte de design interior.

22 Raducu Serbanescu.jpgAngajaţi part-time

În prezent, facultatea lucrează la actele privind înfiinţarea societăţii, în care Universitatea va avea 95% din acţiuni iar fostul reprezentant al studenţilor orădeni, Răducu Şerbănescu (foto), 5%. "Universitatea mai e unic acţionar într-o firmă, cea de la Medicină, iar legea interzice să fie unic acţionar în două societăţi", explică Marcu. Şerbănescu va fi şi administratorul noii firme.

La Student Art Factory vor lucra cadre didactice, dar mai cu seamă studenţi. "Part-time, vom oferi loc de muncă pentru studenţii noştri de la Arte, dar şi pentru cei de la Calculatoare ori Ştiinţe Economice". Marcu îşi doreşte să poată angaja cât de mulţi studenţi, ca aceştia să profeseze în domeniul lor încă din facultate. "E trist că avem studenţi artişi care fac pe chelnerii şi barmanii fiindcă au nevoie de bani", spune decăniţa. Tot din banii pe care îi va produce firma facultăţii, profesoara speră să le poată asigura studenţilor artişti materialele necesare.

Doar la comandă

După calculele întemeietorilor, firma facultăţii va deveni profitabilă la un an de la înfiinţare. Asta pentru că, deşi are dotările necesare, firma "consumă" bani pentru înfiinţare, bani pe care facultatea i-a împrumutat de la Departamentul pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Personalului Didactic.

"Pentru început, vom lucra doar pe bază de comandă, pentru că nu ne vom permite să achiţionăm materialele şi să stăm cu marfa pe stoc", zice şi Şerbănescu. Pe viitor, însă, conducerea facultăţii ia în calcul şi ca firma să vândă obiectele de artă făcute de studenţi, asigurându-le astfel prima piaţă de desfacere. Într-o societate care, lovită de criză, numai de artişti nu mai vrea să audă...