Descoperire şocantă la Oradea. Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au găsit o fabrică de bani falşi şi au ridicat mai multe persoane care ar face parte dintr-un clan mafiot din Napoli.

Potrivit agenției de ştiri Mediafax, 13 milioane de euro au fost confiscaţi în urma unor percheziţii care au avut loc în noaptea de joi spre vineri, după ce în urmă cu două zile, Direcţia Naţională Antimafia din Italia a ridicat trei persoane din aceeaşi grupare şi a confiscat 19 milioane de euro.

Se pare că banii urmau să ajungă la organizaţii mafiote din sudul peninsulei, iar transportul a fost interceptat de poliţiştii italieni în urma informaţiilor venite de la procurorii români.

În noaptea de joi spre vineri, procurorii DIICOT au făcut percheziţii în mai multe locuri din Oradea, inclusiv la o hală din Episcopia Bihorului (foto), având informaţii că membrii grupării ar fabrica acolo bani falşi.

Anchetatorii au găsit aproximativ 13 milioane de euro falşi, în bancnote de 50 şi 100 de euro, precum şi două tiparniţe, cu tot cu cerneala şi matriţele aferente fabricării banilor, au precizat sursele din anchetă. În timpul percheziţiilor, italienii au încercat să dea foc unor probe.

În urma descinderilor de la Oradea, trei persoane, care ar face parte din gruparea de crimă organizată Napoli, au fost ridicate şi audiate la DIICOT Oradea, pentru ca apoi să fie duse în Capitală, la structura centrală a Direcției.

"E cea mai mare captură de monedă falsă din România, de după 1989. Această acţiune este un succes, pentru că, pe lângă prinderea suspecţilor, s-a reuşit capturarea matriţelor şi a utilajelor folosite pentru falsificarea bancnotelor. Putem spune că reţeaua este anihilată", a declarat, la Digi 24, şefa DIICOT, Alina Mihaela Bica.

DIICOT a lucrat în colaborare cu Direcţia Naţională Antimafia din Italia, dar a avut exclusivitate de coordonare a anchetei din România.

Anchetatorii spun că gruparea este monitorizată de mai bine de un an şi jumătate.